Wartościowe i regularne posiłki to podstawa prawidłowej diety dziecka, która zapewni mu harmonijny rozwój. Zimowe potrzeby dziecięcego organizmu różnią się nieco od tych w pozostałych porach roku. Niskie temperatury, mało słońca, infekcje – wszystko to sprawia, że maluch potrzebuje więcej energii. Dowiedz się, jak powinien wyglądać prawidłowy jadłospis dziecka w porze zimowej.
Spis treści:
- Śniadanie to podstawa
- Warzywa i owoce
- Ciepłe dania
- Słodkość z umiarem
- Desery
- Regularność posiłków
- Podsumowanie
Pełnowartościowa dieta zimą powinna przede wszystkim obfitować w dużą dawkę witamin oraz minerałów, które wzmocnią młody organizm i uchronią go przed infekcjami.
Ważne! Posiłki dziecka powinna cechować regularność i różnorodność.
Śniadanie to podstawa
Śniadanie nie bez przyczyny nazywa się najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia – posiłek ten daje organizmowi energię na rozpoczynający się właśnie dzień. Organizm dziecka potrzebuje rannej porcji witamin na rozruszanie, a tych, jak wiadomo, dużo jest w owocach. Dobrze jest do śniadania włączyć takie z nich, jak jabłko bądź soki w postaci przecieru.
Ważne! Należy wybierać owoce o dużej zawartości witamy C (wspomaga wchłanianie żelaza).
W diecie nie może zabraknąć:
- mleka oraz przetworów mlecznych (wapń i cenne minerały),
- produktów zbożowych (pieczywo, kasza, makaron) – to źródło błonnika, a także składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka,
- pełnowartościowego białka (m.in. drób),
- kwasów tłuszczowych omega-3 (m.in. ryby).
Smacznym i pożywnym posiłkiem będzie owsianka na mleku z wkrojonym bananem i odrobiną cynamonu.
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce w codziennej diecie odgrywają znaczącą rolę – dostarczają organizmowi witamin i minerałów, bez których ten nie może prawidłowo funkcjonować.
Ważne! Zimą warzywa i owoce są szczególnie istotne, wzmacniają bowiem odporność.
Przygotowując posiłki dla dziecka, warto korzystać z dóbr sezonowych. W okresie jesienno-zimowym są to z owoców m.in. jabłka, gruszki, śliwki, zaś z warzyw m.in. kabaczki, dynie, cukinie.
Co dzieco powinno jeść zimą?, fot. panthermedia
Ważne! Szykując zupy i soki, dobrze jest skorzystać z mrożonek – zachowują naturalne właściwości.
Ciepłe dania
Ciepły posiłek w ciągu dnia jest bardzo istotny zwłaszcza zimą. W jadłospisie malucha powinny znaleźć się:
- pożywne zupy (m.in. z dużą ilością jarzyn – nie tylko rozgrzeją, ale także dodadzą energii),
- kasze (m.in. jaglana),
- duszone mięso (m.in. drób, cielęcina),
- placuszki (m.in. z kabaczkami, z jabłkami).
Słodkość z umiarem
Bez względu na porę roku słodycze powinno się ograniczać – nie tylko przyczyniają się do problemów z wagą, ale także niszczą zęby. W okresie chłodów, gdy organizm potrzebuje więcej energii, dzieci dużo częściej sięgają po słodycze. Dobrymi zamiennikami są:
- chipsy z owoców (m.in. banany, jabłka),
- mandarynki,
- orzechy włoskie.
Ważne! Włącz do diety dziecka drób, jaja, kukurydzę, ryby, brokuł (zawierają chrom, który zmniejsza apetyt na słodycze).
Desery
W miarę możliwości należy przyrządzać desery na ciepło. Wśród smacznych potraw jest:
- pieczone jabłko,
- kisiel z owocami,
- budyń,
- kompot z owocami,
- jabłko smażone w cieście.
Regularność posiłków
W okresie zimowym dla zdrowia i odporności organizmu dziecka szczególne znaczenie mają regularnie spożywane posiłki.
Ważne! Dziecko powinno zjadać pięć posiłków dziennie.
Regularność posiłków pozwala na to, by ciało dziecka nadmiernie się nie schładzało (podczas trawienia pokarmu wydzielana zostaje energia, służąca m.in. do utrzymywania prawidłowej ciepłoty ciała).
Podsumowanie
Warto przestrzegać kilku zasadach:
- pamiętaj o suplementacji dziecka witaminą D (wspiera odporność),
- wzbogać jadłospis o takie produkty, jak kasza jaglana (działa antywirusowo), ryby morskie (wzmacniają odporność) oraz mleczne napoje fermentowane (zawierają probiotyki, wzmacniają organizm),
- nie zapominaj o świeżych owocach i warzywach (źródło witamin i minerałów). Wybieraj produkty sezonowe.