Zarówno chemioterapia, jak i radioterapia są w chwili obecnej najczęstszymi metodami leczenia chorób nowotworowych. W okresie intensywnego leczenia tymi metodami pacjenta obowiązują specjalne zalecenia żywieniowe. Należy jednak pamiętać, aby dieta w tym czasie była dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta oraz indywidualnej tolerancji niektórych potraw oraz składników pokarmowych.
W tym czasie dieta chorego powinna być: łatwostrawna – zalecane są produkty gotowane w wodzie, na parze lub pieczone w folii warto też zwiększyć ilość pełnowartościowego białka w każdym posiłku, dobrymi jego źródłami są: chude ryby, chude mięso, jaja, mleko oraz przetwory mleczne. Wskazane jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie, niewielkich objętościowo.
Spożywać ok. 500g/dobę warzyw i owoców, w takiej formie, aby nie powodowały dolegliwości bólowych ze strony przewodu pokarmowego. W okresie intensywnego leczenia może dojść do zaburzeń wchłaniania oraz tolerancji laktozy, dlatego w tym czasie powinno starać się unikać mleka, spokojnie można zastąpić je fermentowanymi produktami mlecznymi np. jogurtem, kefirem. Ważne jest, aby około dwie godziny przed jak i po przyjęciu cytostatyku lub frakcji naświetlań nie spożywać żadnych pokarmów, w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia nudności oraz wymiotów.
Podczas całego leczenia, nie wolno zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, dlatego też należy wypijać minimum 2 litry płynów na dobę, może być to: woda niegazowana, soki owocowe, warzywne, słaba herbata czy kompoty owocowe. Pomocne może okazać się wyeliminowanie produktów tłustych, które dodatkowo obciążają przewód pokarmowy. W okresie chemioterapii zaleca się zrezygnować ze spożywania ulubionych potraw lub jeść je między poszczególnymi cyklami aby nie wytworzyć stałej niechęci do nich.
Przestrzeganie powyższych zasad w trakcie intensywnego leczenia przeciwnowotworowego może poprawić komfort życia oraz uchronić bądź złagodzić przed występowaniem niekorzystnych skutków ubocznych.