Kolonoskopia to nieoceniona wręcz metoda diagnostyczna, aby jednak badanie to rzeczywiście wniosło coś do procesu diagnostycznego, jest jednak konieczne spełnienie pewnego warunku. Otóż przed kolonoskopią pacjent powinien się do niej odpowiednio przygotować – w tym celu konieczne jest przede wszystkim przestrzeganie ograniczeń dietetycznych już na kilka dni przed badaniem, a także rozpoczęcie – w dniu poprzedzającym kolonoskopię – stosowania środków oczyszczających jelito.
Kolonoskopię przeprowadza się przede wszystkim jako badanie profilaktyczne w kierunku chorób nowotworowych jelita grubego. Rozpowszechnienie tego nowotworu jest w Polsce wręcz niebagatelne – zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn rak jelita grubego znajduje się bowiem w pierwszej trójce najczęściej występujących nowotworów.
Podobnie jak i w przypadku innych schorzeń onkologicznych, tak i w przypadku nowotworów jelita grubego im wcześniej są one wykryte, tym oczekiwać można lepszych efektów ich leczenia. Zdiagnozować raka jelita grubego można właśnie na drodze kolonoskopii – aby jednak możliwe było postawienie takiego rozpoznania, konieczne jest to, aby pacjent odpowiednio przygotował się do endoskopii jelita grubego.
Przygotowanie do kolonoskopii: dieta
Pacjenci, którzy mają mieć wykonaną kolonoskopię, nierzadko obawiają się, że na długo przed badaniem będą musieli oni stosować jakąś restrykcyjną dietę. Można ich tutaj uspokoić – rzeczywiście pierwsze ograniczenia dietetyczne powinny zostać wprowadzone na kilka dni przed badaniem, aczkolwiek zasadnicze zmiany składu posiłków powinny mieć miejsce dopiero w dniu poprzedzającym kolonoskopię.
Na kilka – to znaczy 3-5 dni przed kolonoskopią – pacjenci powinni unikać pokarmów bogatych w pestki (np. kiwi, pomidorów czy truskawek), a także różnych ziaren (np. sezamu czy maku). Uzasadnić takie ograniczenia można w bardzo prosty sposób – otóż resztki wspomnianych pokarmów mogą zwyczajnie zalegać w obrębie jelit, przez co mogłyby one zaburzać obraz jelita oglądanego podczas kolonoskopii.
Poważniejsze ograniczenia dietetyczne zaczynają obowiązywać w dniu poprzedzającym samą kolonoskopię. Wtedy to pacjentom zalecana jest już dieta ubogoresztkowa, czyli taka, w której pokarmy będą zawierały jak najmniej błonnika. W tym dniu na śniadanie można zjeść np. bułkę z serem i wypić herbatę. Na obiad z kolei można polecić badanemu zupę – najlepiej jest zjeść ten posiłek wczesnym popołudniem (pomiędzy godziną 13. a 15.). Najkorzystniejsze są te zupy, które zawierają jak najmniej warzyw – te w przypadku, kiedy pacjent ma mieć wykonaną nazajutrz kolonoskopię, najlepiej pozostawić nietknięte na talerzu.
Po obiedzie przychodzi czas na wstrzymywanie się od posiłków – osoby te nie powinni już jeść niczego aż do czasu wykonania u nich kolonoskopii. Tutaj jednak podkreślić należy, że badany powinien powstrzymywać się tylko od jedzenia – może on, a nawet jest to bardzo zalecane, przyjmować za to płyny. Przede wszystkim polecana jest niegazowana woda, możliwe jest jednak również i picie klarownych soków owocowych (niezawierających miąższu owocowego). Pacjentów może zainteresować również fakt, że przed kolonoskopią mogą oni sobie pozwolić na drobne przyjemności – przed badaniem możliwe jest bowiem ssanie landrynek czy nawet… cukru.
fot. panthermedia
Przygotowanie do kolonoskopii: preparaty przeczyszczające
Powyżej wspomniano o piciu płynów przed kolonoskopią – zalecane są „zwyczajne” płyny, ale i specjalne środki, których stosowanie ma na celu oczyszczenia jelita. Dostępne są różne preparaty – najczęściej do oczyszczenia jelita przed kolonoskopią stosowane są środki zawierające makrogole. Ten właśnie etap przygotowania do kolonoskopii bywa dla pacjentów najtrudniejszy – dlaczego?