Reklama:

Zdrowe odżywianie sposobem na dłuższe życie

Ten tekst przeczytasz w 3 min.

Zdrowe odżywianie sposobem na dłuższe życie

medforum

Piramida żywienia

O tym, że odpowiednio zbilansowana dieta i dobór pewnych składników wspomaga nasze zdrowie, wiadomo od dawna. Przedstawiamy listę wybranych najzdrowszych potraw, które realnie mogą przyczynić się w walce ze starzeniem.

Reklama:

Niektóre pokarmy, które opisano w poniższych rozdziałach, zawierają składniki mające działanie ochronne przed wieloma chorobami. Warto wdrożyć je do swojej codziennej diety.

Według oficjalnych badań Monako, Japonia i Singapur to kraje, w których statystycznie ludzie żyją najdłużej. Udowodniono także, że istotnym elementem egzystowania mieszkańców tych państw – poza zdrowym stylem życia – jest odpowiednia dieta.

Marchew

Marchew jest w kuchni polskiej powszechnym składnikiem wielu potraw. Dodawana jest do wszelkiego rodzaju zup, zapiekanek czy sałatek. Poza walorem smakowym to warzywo posiada wysoką zawartość beta-karotenu oraz karotenoidu.

Beta-karoten, czyli prowitamina witaminy A, wpływa pozytywnie m.in. na poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego czy wzroku. Dodatkowo blokuje procesy oksydacyjne, co w praktyce oznacza, że zmniejsza rozwój choroby nowotworowej. Organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć witaminy A, dlatego ważne jest dostarczanie jej w codziennej diecie.

Pigment zawarty w marchwi to także przeciwutleniacz, którego działanie może chronić przed starzeniem się.

Badanie wykazały, że najlepsze dla zdrowia człowieka jest spożywanie surowych warzyw, ponieważ tylko takie zachowują swoje składniki odżywcze. Istnieją jednak sposoby przyrządzania marchwi w taki sposób, by pozostało w niej to, co najzdrowsze. 

Cytrusy

Do cytrusów zaliczyć można owoce dostępne niemal na całym świecie, do których należą m.in. pomarańcze, grejpfruty, cytryny, limonki czy mandarynki.

Przez długi czas zalecano spożywanie owoców cytrusowych ze względu na dużą zawartość witaminy C. Jednak właściwości tych owoców są znacznie szersze. Dodatkowo bogate są w inne makroskładniki, w tym cukry, potas, kwas foliowy, wapń, magnez, witaminę B-6.

fot. panthermedia

Cytrusy to również owoce bogate we flawonoidy, kumaryny i karotenoidy, które mogą chronić ludzki organizm przed chorobami nowotworowymi oraz wspomagają układ sercowo-naczyniowy. Według naukowców flawonoidy mogą zapobiegać chorobom spowodowanym otyłością.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Inne tematy

KONKURS! Jesienna chandra: jak sobie z nią radzić? Odpowiedz na pytanie i wygraj zestaw kosmetyków! 🍁🎉
Cześć Wszystkim! Mamy przyjemność ogłosić, że właśnie ruszył nasz nowy serwis: Medforum.pl! 🚀 Na tej platformie znajdziesz najbardziej aktualne informacje, artykuły i porady z zakresu farmacji, ...
Duszność wysiłkowa
Od jakiegoś czasu nie mogę za bardzo aktywnie spędzać czasu . Łapie mnie duszność . Zadyszka . Średnie tętno to 100-105. Tarczyca ok . Jeśli mogę prosić o interpretację wyniku EKG
TK serca
Cześć, co oznacza skrót "Mass(g/m2)" w TK serca? Mam ten parametr poniżej normy i nie wiem co to jest. Dr. Google nie pomaga. Z góry dziękuję za pomoc.
Czy to powikłania infekcyjne ?
Czy mogę czekać na wizytę 2 tygodnie czy szukać pomocy już ? W Ekg spoczynkowym wyszło - tachykardia zatokowa, wydłużony czas Qtc, niespecyficzne zmiany ST-T. W Echo serca - śladowa niedomykalność mi...
Napoje energetyczne ... skutki?
Witam, widzę, że to jakaś nowa strona ale może ktoś mi odpowie .. mianowicie przez długi czas piłem napoje energetyczne i generalnie nie odczuwałem jakiś zmian natomiast ostatnio zauważyłem że szyb...
Reklama:
Reklama: