Witam. Wiem, ze ten temat pojawiał się już tutaj nie raz, ale każdy przypadek może być inny dlatego postanowiłam dokładnie swój problem.
Mam 17 lat. W czerwcu 2015r. zatrzymała mi się miesiączka i nie mam jej do dziś. Wcześniej miewałam już różne nieregularności, miesiączka spóźniała sie o kilka dni lub miesiąc, ale teraz zniknęła na dobre. Z początku wstydziłam się o tym mówić komukolwiek a tym bardziej iść do ginekologa ponieważ nigdy wcześniej u niego nie byłam. Dopiero pod koniec 2015r. powiedziałam o tym mamie i pojechałyśmy w styczniu do pani ginekolog.
Stwierdziła ona, że mam torbiel na jajniku. Więc przepisała mi na niego antybiotyk oraz powiedziała też że za mało ważę ( 52 kg na 168 cm wzrostu) i kazała mi przytyć z 5 kg. Oprócz antybiotyku brałam też tabletki ziołowe Castagnus. Musiałam się też zalecać do diety o której pani doktor mi wspomniała. Pani doktor zleciła mi też badanie TSH i prolaktyny, które wyglądały następująco:
TSH - 3,34
Prolaktyna - 174,5
Po dwóch tygodniach tej kuracji pojechałam na kontrol. Torbiel znikła jednak miesiączka nadal się nie pojawiła. A ja ważyłam tyle ile ważyłam. Dostałam kolejne tabletki Cyclodynon oraz witamine b6. Pani doktor powiedziała że USG mówi że wszystko jest w porządku i już niedługo będzie miesiączka i każdego dnia mogę się jej spodziwać.
Jednak minął miesiąc i nic. Pojechałam na następną wizytę.. Dostałam jedynie skierowanie na kolejne badanie TSH i estradiolu.
TSH - 1,54
Estradiol - 28,05
Pani doktor powiedziała że te wyniki są bardzo dobre i wszystko idzie bardzo ładnie, że niedługo będzie miesiączka. Wtedy zaczełam już wątpić w jej słowa, ponieważ od dwóch miesięcy to słyszę a nie ma żadnej poprawy. Teraz przepisała mi lek - Cyclo-Progynova. Nie wykupiłam go jeszcze ponieważ słyszałam że ma on nie ciekawe skutki uboczne i boję się poprostu go brać. Mama umówiła mnie na wizytę u innego ginekologa, jednak będzie to dopiero za miesiąc. Natomiast tamta pani ginekolog kazała mi do niej przyjechać za 3 tygodnie. I nie mam pojęcia co robić.. Czy ktoś mógłby mi pomóc, może ktoś był w podobnej sytuacji ? Czy jest możliwość że już nigdy nie odzyskam miesiączki ?