Reklama:

Dieta a leki przeciwkrzepliwe: na co należy zwrócić uwagę?

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Dieta a leki przeciwkrzepliwe: na co należy zwrócić uwagę?

PantherMedia

Sałatka

Pacjentów, którzy przez zwiększoną tendencję do nadkrzepliwości krwi zmuszeni są stosować leki przeciwkrzepliwe, uczula się m.in. na to, by nie pozostawali oni przez zbyt długi czas w jednej pozycji oraz by nie palili oni papierosów. Istotna u takich osób jest jednak i odpowiednia dieta – wtedy bowiem, gdy człowiek zażywa leki przeciwkrzepliwe z grupy antagonistów witaminy K, powinien on zwracać uwagę na ilość tej witaminy w swojej diecie i czasami zrezygnować ze spożywania niektórych produktów.

Reklama:

Sprzyjające krzepnięciu krwi czynniki krzepnięcia produkowane są w wątrobie z udziałem witaminy K – przyjmowanie więc warfaryny, która jest antagonistą tejże witaminy, skutkuje finalnie zmniejszeniem aktywności tychże czynników i związanym z tym zmniejszeniem możliwości krwi do krzepnięcia.

Na skuteczność warfaryny wpływa wiele czynników, m.in. zażywane przez pacjenta inne farmaceutyki (które mogą wchodzić w interakcje z lekiem przeciwkrzepliwym i np. zmniejszać jego skuteczność). Nie tylko jednak leki mogą niwelować działanie przeciwkrzepliwe warfaryny – doprowadzać mogą do tego również i różne pokarmy, które są bogate w witaminę K. Wśród produktów, które zawierają szczególnie duże jej ilości, wspomnieć należy przede wszystkim o:

  • sałacie,
  • szpinaku,
  • kiwi,
  • brokułach,
  • soi,
  • rzepie,
  • tuńczyku w oleju,
  • szparagach.

Spożywanie dużych ilości wymienionych produktów – związane z dostarczaniem do organizmu znacznych ilości witaminy K – może prowadzić do obniżenia skuteczności warfaryny. Czy więc pacjent, który przyjmuje tenże lek, powinien całkowicie wyeliminować ze swojej diety zielone warzywa i owoce? Absolutnie nie – osoby zażywające leki przeciwkrzepliwe powinny po prostu unikać zjadania dużych ilości wymienionych wyżej produktów, jedzenie ich w niewielkich ilościach nie powinno im w żaden sposób zaszkodzić. Istnieją zresztą doniesienia naukowe o tym, że dieta ze znacznym ograniczeniem podaży witaminy K nie prowadzi do zwiększenia skuteczności warfaryny – z tego powodu pacjenci powinni po prostu pamiętać o zachowaniu umiaru przy spożywaniu zielonych warzyw i owoców, a wtedy nie powinno im zagrażać żadne niebezpieczeństwo.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Profilaktyka

HOTLER RKG
Proszę o interpretację wyniku holtera EKG. czy jest sie czym martwić? mam bóle w klatce piersiowej, napadowe uczucie zaciskania i słabości. Kilkakrotnie wykonywane echo serca, EKG i nic nie wychodzi...
gość
Analiza holtera
Bardzo proszę o analizę wyników holtera ekg Wiek 70 lat Leczone nadciśnienie tętniczne Przebyty zawał serca
gość
Ekg
Czy może pańswo pomóc?
Noszę pampersy
Mam 13 lat i raz niechcący zmoczyłem się do łużka bo może się zdarzyć. I mama zaczeła mi zakładać pampersy kupiła mi chłopięce rajstopy i na noc zamiast piżamy zakładała mi pampersa rajstopy i koszul...
gość
Puls 55-65
Witam wszystkich, czy puls u osoby dorosłej (32 lata) w granicach 54-65 w spoczynku jest za niski? Czytałam że minimum to 60 w spoczynku a najlepiej od 70. Kiedyś miałam problemy z szybkim biciem ser...
gość
ekstrasystole
Witam serdecznie, od jakiś dwóch miesięcy borykam się z pewnym problemem. Otóż chodzi o ekstrasystole, która pojawiają się u mnie każdego wieczora, a ostatnio w ciągu dnia. Generalnie najczęściej je ...
Reklama:
Reklama: