Pacjentów, którzy przez zwiększoną tendencję do nadkrzepliwości krwi zmuszeni są stosować leki przeciwkrzepliwe, uczula się m.in. na to, by nie pozostawali oni przez zbyt długi czas w jednej pozycji oraz by nie palili oni papierosów. Istotna u takich osób jest jednak i odpowiednia dieta – wtedy bowiem, gdy człowiek zażywa leki przeciwkrzepliwe z grupy antagonistów witaminy K, powinien on zwracać uwagę na ilość tej witaminy w swojej diecie i czasami zrezygnować ze spożywania niektórych produktów.
Sprzyjające krzepnięciu krwi czynniki krzepnięcia produkowane są w wątrobie z udziałem witaminy K – przyjmowanie więc warfaryny, która jest antagonistą tejże witaminy, skutkuje finalnie zmniejszeniem aktywności tychże czynników i związanym z tym zmniejszeniem możliwości krwi do krzepnięcia.
Na skuteczność warfaryny wpływa wiele czynników, m.in. zażywane przez pacjenta inne farmaceutyki (które mogą wchodzić w interakcje z lekiem przeciwkrzepliwym i np. zmniejszać jego skuteczność). Nie tylko jednak leki mogą niwelować działanie przeciwkrzepliwe warfaryny – doprowadzać mogą do tego również i różne pokarmy, które są bogate w witaminę K. Wśród produktów, które zawierają szczególnie duże jej ilości, wspomnieć należy przede wszystkim o:
- sałacie,
- szpinaku,
- kiwi,
- brokułach,
- soi,
- rzepie,
- tuńczyku w oleju,
- szparagach.
Spożywanie dużych ilości wymienionych produktów – związane z dostarczaniem do organizmu znacznych ilości witaminy K – może prowadzić do obniżenia skuteczności warfaryny. Czy więc pacjent, który przyjmuje tenże lek, powinien całkowicie wyeliminować ze swojej diety zielone warzywa i owoce? Absolutnie nie – osoby zażywające leki przeciwkrzepliwe powinny po prostu unikać zjadania dużych ilości wymienionych wyżej produktów, jedzenie ich w niewielkich ilościach nie powinno im w żaden sposób zaszkodzić. Istnieją zresztą doniesienia naukowe o tym, że dieta ze znacznym ograniczeniem podaży witaminy K nie prowadzi do zwiększenia skuteczności warfaryny – z tego powodu pacjenci powinni po prostu pamiętać o zachowaniu umiaru przy spożywaniu zielonych warzyw i owoców, a wtedy nie powinno im zagrażać żadne niebezpieczeństwo.