Łuszczyca to przewlekła choroba, w której podstawowym problemem są zmiany skórne. U chorych na tę jednostkę wykorzystuje się różne metody leczenia – pomocne są zarówno leki stosowane miejscowo (np. preparaty o działaniu złuszczającym), jak i przyjmowane doustnie leki o działaniu ogólnoustrojowym. Okazuje się jednak, że duży wpływ na stan pacjentów z łuszczycą może mieć również i stosowana przez nich dieta.
Łuszczyca uznawana jest za chorobę autoimmunizacyjną, w której przebiegu w organizmie istnieje swoisty stan zapalny. Odpowiada on nie tylko za pojawianie się u chorych łuszczycowych zmian skórnych, ale i sprzyja innym problemom zdrowotnym – okazuje się bowiem, że osoby cierpiące na łuszczycę mają zwiększone ryzyko wystąpienia m.in. otyłości oraz zespołu metabolicznego. Za czynnik, który nasila takowe ryzyko, uznawany jest właśnie stan zapalny.
Na stopień zaawansowania stanu zapalnego w organizmie wpływ ma wiele czynników – jednym z takowych jest dieta. Zauważono już chociażby to, że dieta bogata w substancje sprzyjające zapaleniu – takie jak np. nasycone kwasy tłuszczowe – może pogarszać przebieg schorzeń związanych ze stanem zapalnym, takich jak np. reumatoidalne zapalenie stawów czy zapalne choroby jelit. Taka obserwacja stanowiła podłoże do rozpoczęcia prac przez uczonych z francuskiego Hôpital Mondor w Créteil – postanowili oni sprawdzić, czy istnieje odwrotna zależność: to znaczy, czy dieta bogata w substancje o działaniu przeciwzapalnym może korzystnie wpływać na stan pacjentów cierpiących na łuszczycę.
Uczeni bliżej przyglądali się diecie śródziemnomorskiej, która jest bogata w antyoksydanty, ale i jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz duże ilości błonnika. Następnie analizowali oni wyniki badań ankietowych, które przeprowadzone zostały w grupie ponad 35 tysięcy osób. Spośród nich ponad 3,5 tysiąca ludzi cierpiało na łuszczycę, gdzie prawie 900 z tych osób podawało, że występujące u nich objawy łuszczycy mają poważne nasilenie.
Po przeanalizowaniu danych naukowcy zauważyli ciekawą zależność: otóż dieta tych pacjentów, którzy mieli zaawansowaną łuszczycę, w zdecydowanym stopniu odbiegała od diety śródziemnomorskiej. Inaczej było wtedy, gdy pacjenci określali swoje zmiany jako mniej poważne – ich z kolei dieta zdecydowanie bardziej odpowiadała zasadom diety śródziemnomorskiej. W tym momencie ciężko jednoznacznie stwierdzić, jaki jest wpływ diety śródziemnomorskiej na zaawansowanie łuszczycy – konieczne są dodatkowe badania – możliwe jednak, że rzeczywiście jej przeciwzapalne właściwości mogą istotnie wpływać na przebieg omawianej choroby.