Reklama:

Smak skrobiowy

Ten tekst przeczytasz w 3 min.

Smak skrobiowy

Shutterstock

Dziecko pokazujące język

Człowiek zgodnie ze swoją fizjologią, jest w stanie rozróżnić pięć podstawowych smaków. Należą do nich smak słodki, kwaśny, gorzki oraz słony wraz ze swoją odmianą umami. Każdy ze smaków rozpoznawany jest dzięki specyficznym receptorom, których obecność jest warunkiem zaliczenia danego smaku do grupy smaków podstawowych. Amerykańscy naukowcy, po przeprowadzeniu doświadczenia badawczego odkryli jednak, że człowiek najprawdopodobniej jest w stanie rozróżnić kolejny smak – skrobiowy.

Reklama:

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Żywienie

4 mies dziecko niechce jesc POMOCY!!
witam, moja corka od ponad miesiaca niechce spozywac mleka bylo podejrzenie o skaze lecz jednak to nie to badania byly poroobine w moczu wyszly male leukocyty a z krwi jak to jedna Pani doktor powied...
Reklama:
Reklama: