Choroba Beri-beri zaliczana jest do chorób układu nerwowego, których przyczyną jest niedobór tiaminy. Jakie są skutki choroby? Jak wygląda leczenie?
Produkty, w których znajduje się tiamina
Najwięcej tiaminy znajduje się w wątróbce, szparagach, czarnej fasoli, soczewicy, polędwicy i płatkach owsianych. Kasza gryczana, jaglana czy otręby pszenne zawierają około 0,5-1 mg tiaminy/100 g. Najmniej witaminy znajduje się w mleku, jogurtach, serach dojrzewających i twarogowych oraz owocach.
Zalecane spożycie
Dzienne zalecane spożycie witaminy B1 wynosi następująco:
- dzieci od 1. do 3. roku życia – 0,5 mg,
- dzieci od 4. do 6. roku życia – 0,6 mg,
- dzieci od 7. do 9. roku życia – 0,9 mg,
- dzieci do 12. roku życia – 1 mg,
- młodzież do 18. roku życia – 1,1 mg,
- mężczyźni – 1,3 mg,
- kobiety – 1,1 mg,
- kobiety w ciąży – 1,4 mg,
- kobiety karmiące – 1,5 mg.
Suplementacja tiaminy w okresie niedoboru odgrywa niezwykle istotną rolę. Tiamina bierze udział w szeregu procesów zachodzących w organizmie, odgrywa ważną rolę w wielu szlakach metabolicznych, stąd jej niedobór może wywoływać wiele groźnych schorzeń. W przypadku wątpliwości najlepiej skontaktować się z lekarzem, który zleci badania pozwalające określić stężenie witaminy w organizmie. W przypadku niedoboru zleci odpowiednią suplementację.