Jest niewiele większy od winogrona, bogaty w witaminy C i E, niskokaloryczny, a do tego ma cienką i jadalną skórkę – minikiwi to z całą pewnością owoc wart spróbowania!
Jagody aktinidii ostrolistnej
Jagody aktinidii ostrolistnej, czyli minikiwi, na pierwszy rzut oka intrygują wyglądem. Te niewiele większe od winogrona owoce w przekroju wyglądają niemal identycznie jak popularne kiwi – posiadają zielony miąższ i charakterystyczne czarne nasiona. W przeciwieństwie jednak do nich minikiwi jemy w całości. Skórka owocu jest bowiem cienka i gładka.
To właśnie z powodu delikatnej skórki jagody aktinidii ostrolistnej były bardzo wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne i nie można ich było przechowywać przez dłuższy czas. W wyniku prac naukowców z instytutu Plant & Food Research w Nowej Zelandii udało się w sposób naturalny wyselekcjonować nowe odmiany, których jagody – poza doskonałymi walorami smakowymi i odżywczymi – utrzymują jędrność do 8 tygodni po zbiorach.
Uprawa minikiwi
Owoce minikiwi są uprawiane na najlepszych jakościowo terroirs we Francji oraz w niektórych krajach Europy Południowej. Plantatorzy przygotowują się do sezonu z dużym wyprzedzeniem i ze szczególną starannością. Sadzenie odbywa się w kwietniu, kiedy pozwala na to pogoda. Pierwszy zbiór ma miejsce zwykle trzy lata po założeniu plantacji. Podczas zimowego przycinania rolnicy usuwają pędy nadmiernie zagęszczające krzew i stopniowo formują jego strukturę. W maju w sadach wokół aromatycznych, białych kwiatów roi się od pszczół i trzmieli. Jest to pora pylenia, decydująca dla następnych zbiorów. W sadach roślina pnie się jak winorośl i może osiągnąć nawet do sześciu metrów wysokości. Owoce zbierane są ręcznie od połowy sierpnia do połowy września – owoc po owocu, wzdłuż każdego grona. W ich efekcie na skórce jagody mogą być widoczne ślady. Po zbiorach owoce dojrzewają: aby dopuścić do sprzedaży jedynie te optymalnie dojrzałe, mierzy się zawartość cukru, zawartość suchej masy oraz sprawdza ich jędrność.
Owoce minikiwi - źródło witamin!
Owoce minikiwi są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają bardzo dużo witaminy C (52,5 mg w 100 g, 87,5% ZDS), która stymuluje układ odpornościowy, a także witaminy E (5,28 mg w 100 g, 44% ZDS) będącej jednym z najbardziej znanych przeciwutleniaczy. To także cenne źródło błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Włókna pokarmowe odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2, chorób nowotworowych przewodu pokarmowego i dróg oddechowych, a także w zapobieganiu otyłości. Minikiwi jest też bogate w potas (268 mg), wapń (45,9 mg), magnez (19,4 mg) oraz fosfor (29,4 mg).
Owoce minikiwi można jeść jak jagody czy maliny - nie wymagają bowiem obierania czy krojenia. W przeciwieństwie jednak do tych popularnych owoców, minikiwi nie pozostawia plam. To zdrowa i słodka przekąska, której smakiem można cieszyć się przez cały dzień - w szkole, w pracy, na spacerze czy rodzinnym pikniku. Ze względu na właściwości odżywcze oraz niskokaloryczność minikiwi zaleca się zwłaszcza dzieciom, seniorom oraz osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Owoc można dodać do lekkich sałatek, deserów oraz dań głównych, a także przygotować z niego pyszne koktajle.
Minikiwi będzie dostępne w sklepach od końca sierpnia do połowy listopada.