Kandydoza jelit, zwana również drożdżycą jelit powodowana jest najczęściej przez drożdżaki z rodzaju Candida. Organizmy te najczęściej występują w postaci pojedynczych niewielkich komórek wynoszących ok. 5 µm.
Rodzaj Candida obejmuje wiele gatunków, jednak tylko 9 z nich uznawanych jest jako patogenne dla człowieka. Wywołują one choroby zwane kandydozami lub drożdżycami. Są to najczęściej zakażenia endogenne, ponieważ drożdżaki z rodzaju Candida, a w szczególności Candida albicans, wchodzą w skład naturalnej mikroflory przewodu pokarmowego, skóry i pochwy. Obniżona odporność organizmu może prowadzić do rozwoju bardziej inwazyjnych form wspomnianego gatunku drożdżaka i powodować kandydozę. Natomiast nieprawidłowe odżywianie, niedobór snu, nadużywanie alkoholu i nikotyny, zbyt wysoki poziom stresu, czy zaburzenia mikroflory przewodu pokarmowego, sprzyjają nadmiernemu rozrostowi Candida albicans w przewodzie pokarmowym.
Kandydozy przewodu pokarmowego dzieli się na:
- kandydozę jamy ustnej,
- kandydozę przełyku,
- kandydozę żołądka i dwunastnicy,
- kandydozę jelit.
fot. pantherstock
Ostatni z wymienionych rodzajów drożdżycy jest jednym z najczęściej występujących chorób infekcyjnych powodowanych przez Candida albicans. Czynnikami chorobotwórczymi są w tym przypadku adhezyny pochodzące od drożdżaków – są to białka umożliwiające przyleganie komórek do siebie. Patogenność omawianego gatunku grzyba zwiększa się również z powodu antygenowego upodabniania się do komórek gospodarza oraz wraz ze wzrostem jego zdolności do tworzenia szczególnie inwazyjnych form pseudostrzępkowych.