Profilaktyka nowotworowa jest jednym z kluczowych zadań, jakie medycyna stawia sobie każdego dnia, walcząc z rosnąca liczbą zachorowań. Bardzo ważnym elementem profilaktyki jest dieta, która w ostatnim czasie jest często wzbogacana o młody jęczmień i produkty powstające na jego bazie. Sięgamy po niego głównie ze względu na jego właściwości odchudzające, jednak jak pokazują obserwacje i badania, ma on również wpływ na procesu rozwoju raka, stąd sugeruje się jego stosowanie w celach profilaktycznych.
Polska w kontekście nowotworów nie jest odosobnionym regionem świata, gdyż także w naszym kraju przybywa chorych cierpiących z tego powodu. Zgodnie z danymi Krajowego Rejestru Nowotworów, w latach 1980-2010, liczba zachorowań podwoiła się, co pozwala stwierdzić, że prognozy nie zapowiadają się dobrze. Wśród populacji męskiej, najczęściej pojawiają się nowotwory płuc, prostaty i jelita grubego, a wśród kobiet dominują nowotwory piersi, jelita grubego oraz trzonu macicy [1].
Im dłuższe życie, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia mutacji genowych, stąd dość często zwraca się uwagę na zachorowania kobiet po 65. roku. Wynika to głównie z większej liczby lat życia odnotowywanej w populacji kobiet. Jednak stwierdzenie to jest jedynie stereotypowe, gdyż jak wskazują statystyki, coraz więcej młodych ludzi, a także dzieci, dotkniętych jest przez nowotwór, a prognozy w tym zakresie są alarmujące [1].
Czynniki rozwoju choroby nowotworowej
Patologiczny mechanizm powstawania nowotworu jest bardzo złożony i wieloetapowy. Za głównie czynniki oddziałujące na aktywność tego mechanizmu uważa się kancerogeny, a zdolność ich eliminacji czy modyfikacji jest priorytetem profilaktycznym. Wiodące obszary, na jakie mamy wpływ, a które mogą w znaczący sposób zaburzyć proces powstawania nowotworu, to tryb życia, sposób żywienia, aktywność fizyczna, palenie tytoniu czy spożywanie alkoholu [1].
Dieta a choroby nowotworowej
Jednym z głównych obszarów działania, a jednocześnie polem do walki z nowotworem, jest dieta. To dzięki pożywieniu dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu mamy energię, prawidłowo się rozwijamy, a także funkcjonujemy w odpowiedni sposób. Istnieje wiele powiązań, które zostały udowodnione klinicznie wieloma badaniami naukowymi świadczących o wpływie diety na choroby nowotworowe. Owoce i warzywa obecne w diecie dostarczają błonnika pokarmowego, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Podobnie zastąpienie czerwonego mięsa drobiem i rybami pomaga przeciwdziałać rozwojowi raka jelita grubego. Zakłada się więc, że dieta ma znaczący wpływ na rozwój chorób nowotworowych, aż w jednej trzeciej przypadków jednocześnie bez jednoznacznego potwierdzenia, jakie składniki żywieniowe mają wpływ na zapobieganie ponownemu zachorowaniu [2].
fot. panthermedia
Tym samym należy mieć na uwadze, że nie ma jednej, uniwersalnej diety, która byłaby właściwa dla każdej osoby walczącej z nowotworem – niezbędny jest szczegółowy wywiad odnoszący się do nawyków żywieniowych, na podstawie którego dokonać można zasadniczych modyfikacji. Dieta nie jest elementem naszego życia, który może chorobę wyleczyć ani też takim, dzięki któremu chorobę można całkowicie kontrolować, jednak jest to czynnik mający wpływ na ogólną kondycję organizmu, co wspomaga proces leczenia [2].