Reklama:

Słodko i bez cukru. Jak to pogodzić?

Zespół Programu „Żyj smacznie i zdrowo”

Ten tekst przeczytasz w 5 min.

Słodko i bez cukru. Jak to pogodzić?

medforum

Cukier i suplementy diety

„Cukier krzepi” – tak głosiło słynne przedwojenne polskie hasło. Z czasem okazało się jednak, że zbyt duża ilość cukrów prostych, w tym cukru białego, jest niekorzystna dla organizmu człowieka, zwłaszcza kiedy brak mu odpowiedniej dawki aktywności fizycznej. Nieumiarkowana konsumpcja produktów bogatych w ten składnik może przyczynić się do nadmiernej masy ciała i zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia m.in. próchnicy, cukrzycy, czy nowotworów. Niekorzystnym zmianom ulec może również poziom cholesterolu we krwi i wartości ciśnienia tętniczego. Badania wskazują, że przeciętny mieszkaniec Polski spożywa rocznie ok. 40 kg cukru! Alternatywnymi pomysłami na słodzenie potraw dzieli się Katarzyna Zadka – dietetyk, ekspert programu „Żyj smacznie i zdrowo”.

Reklama:

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Zdrowie

ankieta dla pacjentów z cukrzycą typu 1 i typu 2
Hej! Zwracam się z prośbą o wypełnienie anonimowej ankiety, której wyniki posłużą mi do napisania pracy magisterskiej. Ankieta skierowana jest do osób chorujących na cukrzycę. Z góry dziękuję za poś...
Hospitalizacja
Jakie są kryteria, jakie musi spełnić cukrzyk by kwalifikował się na pobyt na oddziale diabetologii?
gość
Metoda EBK a późniejszą jaskra
Witam, Miałem robiona korekcję wzroku metodą EBK w 2018 roku wszystko ładnie i pięknie. Niedawno się dowiedziałem że moja mama ma jaskrę i będzie miała operację. I teraz moje pytanie, słyszałem że j...
Nagły skok poziomu cukru
Szukam wyjaśnienia dziwnej sprawy. Bez powodu (odpowiednia dieta, nawodnienie itp) cukier rośnie dużo poza 250, a podawana proporcjonalnie insulina nie powoduje spadku poziomu. Dopiero po kilku dostr...
Reklama:
Reklama: