Reklama:

Alyostal

Substancja czynna: Wyciągi alergenowe (zgodnie z załącznikiem nr 1 do decyzji Ministra Zdrowia):` -standaryzowane wyciągi alergenowe (100 IR/ml)` -niestandaryzowane wyciągi alergenowe (100 IC/ml)` w połączeniu z mannitolem (nie więcej niż 40 mg/ml)
Postać farmaceutyczna: Roztwór do skórnych prób punktowych , 100 I.R./ml lub 100 I.C./ml
Reklama:

CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU LECZNICZEGO

  1. NAZWA PRODUKTU LECZNICZEGO ALYOSTAL

  2. Wyciągi alergenowe – alergeny diagnostyczne do testów skórnych punktowych Roztwór do skórnych prób punktowych 100 IR/ml lub 100 IC/ml

  3. SKŁAD JAKOŚCIOWY I ILOŚCIOWY

  4. Substancję czynną stanowią wyciągi alergenowe w połączeniu z mannitolem. Ilość mannitolu nie przekracza 40 mg/ml.

    1 fiolka (3 ml) roztworu zawiera wyciągi alergenowe (zgodnie z załącznikiem nr 1):

    • standaryzowane wyciągi alergenowe - o stężeniu 100 IR*/ml

    • niestandaryzowane wyciągi alergenowe - o stężeniu 100 IC**/ml Substancje pomocnicze, patrz punkt 6.1.

      * IR (wskaźnik reaktywności): wyciąg alergenowy posiada aktywność równą 100 IR/ml, jeżeli w teście skórnym punktowym za pomocą igły do nakłuwania Stallerpoint powoduje powstanie rumienia o średnicy 7 mm u 30 uczulonych na dany alergen osób.

      Dodatkowo wrażliwość badanych osób jest potwierdzana dodatnią reakcją na chlorowodorek histaminy w teście skórnym punktowym.

      **IC (wskaźnik stężenia): wyciąg alergenowy posiada aktywność równą 100 IC/ml, gdy jego stężenie odpowiada stężeniu 100 IR referencyjnego, standaryzowanego alergenu należącego do tej samej grupy.

      Jeśli nie ma standaryzowanego wyciągu dla danej rodziny alergenów, wartość 100 IC/ml odpowiada stopniowi rozcieńczenia określonemu na podstawie doświadczenia lekarskiego.

  5. POSTAĆ FARMACEUTYCZNA Roztwór do skórnych prób punktowych Przezroczysty, bezbarwny roztwór.

  6. SZCZEGÓŁOWE DANE KLINICZNE

      1. Wskazania do stosowania

      2. Diagnostyka schorzeń alergicznych typu I wg klasyfikacji Gella i Coombsa, objawiających się głównie nieżytem nosa, zapaleniem spojówek i (lub) zapaleniem śluzówki nosa, astmą oskrzelową sezonową lub całoroczną.

        Ustalenie precyzyjnej diagnozy wymaga identyfikacji alergenów odpowiedzialnych za chorobę alergiczną.

        Testy skórne stosowane są w celu potwierdzenia informacji uzyskanych w wywiadzie lekarskim, co do występowania nadwrażliwości typu I na alergeny pochodzenia roślinnego (pyłki roślin), zwierzęcego, pokarmowego, roztoczy kurzu domowego lub grzybów.

      3. Dawkowanie i sposób podawania

      4. Test wykonuje się poprzez nakłucie skóry przedramienia (za pomocą na przykład igły Stallerpoint), co umożliwia podanie punktowo na skórę kropli skoncentrowanego wyciągu alergenowego.

        Próbę z roztworami kontrolnymi dodatnim i ujemnym należy przeprowadzić w tych samych warunkach. Zalecane jest przeprowadzanie obydwu kontroli, w celu zminimalizowania ryzyka ewentualnego błędu.

        Wykonanie testu, odczyt i interpretacja wyników:

        Do przeprowadzania testów wykorzystuje się dłoniową powierzchnię przedramienia. Pacjent powinien położyć rozluźnioną rękę na stole.

        Oczyścić przedramię wacikiem nawilżonym alkoholem etylowym, pozostawić do wyschnięcia. Zaznaczyć na skórze miejsce (miejsca), gdzie wykonany będzie test.

        Umieścić za pomocą pipetki niewielką kroplę roztworu testowego i zmieniając za każdym razem igłę Stallerpoint, nakłuć skórę pod kroplą.

        Każde nakłucie powinno być wykonane ze średnim naciskiem, tzn. wykonując wgłębienie skóry od podstawy igły na 2-3 mm.

        Próbę z roztworami kontrolnymi dodatnim i ujemnym należy przeprowadzać w tych samych warunkach.

        O dobrze wykonanym nakłuciu świadczyć będzie odznaczenie średnicy igły Stallerpoint na skórze. Wyniki testów należy odczytać po upływie 20 min.

        Odczyt wyników polega na zmierzeniu średnicy powstałego rumienia i bąbla.

        Uznaje się, że test wrażliwości na zastosowane wyciągi alergenowe wypadł ujemnie, jeśli rumień i bąbel mają średnicę mniejszą niż 3 mm. Przy średnicy większej niż 3 mm wynik testu uznawany jest za dodatni.

      5. Przeciwwskazania

      6. Uważa się, że nie ma przeciwwskazań do stosowania testów skórnych punktowych, poza występowaniem ostrej fazy choroby alergicznej (np. niestabilna astma oskrzelowa) oraz ostrych stanów zapalnych i chorób przebiegających z gorączką.

        Nie zaleca się stosowania produktu w czasie zaostrzenia choroby przewlekłej.

      7. Specjalne ostrzeżenia i środki ostrożności dotyczące stosowania

      8. Testy skórne powinny być wykonywane i interpretowane przez lekarza.

        Testy skórne punktowe należy wykonywać na zdrowej, nieuszkodzonej skórze aby uniknąć fałszywych odczytów i nie spowodować pogorszenia już istniejących chorób skóry. U pacjentów ze skórą o cechach nadreaktywności (dermografia), niezbędne jest wnikliwe porównanie wyników uzyskanych w testach kontrolnych, gdyż prawidłowa ocena reakcji na badane alergeny u tych pacjentów jest bardzo trudna.

      9. Interakcje z innymi lekami i inne rodzaje interakcji

      10. Leczenie lekami przeciwhistaminowymi wpływa na wynik testów skórnych punktowych. Szybko działające leki przeciwhistaminowe powinny być odstawione przynajmniej na 48 godzin, natomiast hydroksyzyna, ketotifen, a także trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne należy odstawić przynajmniej na 2 tygodnie przed wykonaniem testów skórnych punktowych.

        Leki przeciwhistaminowe o przedłużonym działaniu (astemizol) powinny być odstawione przynajmniej 6 tygodni wcześniej.

        Kortykosteroidy systemowe w dawce dobowej równoważnej 30 mg prednisolonu nie zmieniają wrażliwości skóry na alergeny stosowane w testach punktowych.

        Kortykosteroidy stosowane miejscowo na skórę należy odstawić na 2 – 3 tygodnie przed wykonaniem testów skórnych punktowych.

      11. Ciąża i laktacja

      12. Nie należy przeprowadzać testów skórnych punktowych w okresie ciąży.

      13. Wpływ na zdolność prowadzenia pojazdów mechanicznych i obsługiwania urządzeń mechanicznych w ruchu

      14. Nie jest znany.

      15. Działania niepożądane

      16. Zwykle obserwuje się bardzo dobrą tolerancję produktu. Jeżeli przestrzega się ostrzeżeń zawartych w punkcie 4.4., działania niepożądane występują niezwykle rzadko.

        W przypadku reakcji dodatniej może wystąpić miejscowy obrzęk, rumień lub swędzenie w miejscu podania produktu.

      17. Przedawkowanie

    Gdy przestrzegane są zalecenia co do wykonania testu, nie obserwuje się objawów przedawkowania.

  7. WŁAŚCIWOŚCI FARMAKOLOGICZNE

  8. 5.1 Właściwości farmakodynamiczne

    Grupa farmakoterapeutyczna: alergeny, testy diagnostyczne. Kod ATC: V04 CL

    - Mechanizm działania i efekty farmakologiczne:

    Dodatni wynik testu wskazuje na obecność w surowicy krwi pacjenta przeciwciał przeciwko alergenowi użytemu w teście.

    Miejscowy obrzęk, rumień, swędzenie (triada Lewis’a) jest wynikiem uwolnienia w miejscu podania produktu mediatorów reakcji alergicznej, np.: histaminy, PAF, ECF-A, cytokin wyzwolonych pod wpływem reakcji: antygen-przeciwciało.

  9. DANE FARMACEUTYCZNE

      1. Wykaz substancji pomocniczych

      2. Glicerol Sodu chlorek Fenol

        Woda do wstrzykiwań

        Roztwór kontrolny dodatni: Roztwór kontrolny ujemny:

        • Histaminy chlorowodorek

        • Glicerol

        • Sodu chlorek

        • Fenol

        • Woda do wstrzykiwań

        • Glicerol

        • Sodu chlorek

        • Fenol

        • Woda do wstrzykiwań

      3. Niezgodności farmaceutyczne

      4. Nie są znane.

      5. Okres ważności

      6. 3 lata.

      7. Specjalne środki ostrożności przy przechowywaniu

      8. Przechowywać w temperaturze 2˚C - 8˚C (w lodówce).

      9. Rodzaj i zawartość opakowań

      10. Fiolka ze szkła typu I z plastikową nakrętką i kroplomierzem z gumy chlorobutylowej. Fiolki z wyciągami alergenów po 3 ml + 1 fiolka z roztworem kontrolnym dodatnim po 3 ml

        + 1 fiolka z roztworem kontrolnym ujemnym po 3 ml.

      11. Szczególne środki ostrożności dotyczące usuwania

    Brak szczególnych wymagań.

    Wszelkie resztki niewykorzystanego produktu lub jego odpady należy usunąć w sposób zgodny z lokalnymi przepisami

  10. PODMIOT ODPOWIEDZIALNY POSIADAJĄCY POZWOLENIE NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU

  11. STALLERGENS S.A.S., 6 rue Alexis de Tocqueville 92160 ANTONY, Francja

  12. NUMER(Y) POZWOLENIA(Ń) NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU

  13. 4960

  14. DATA WYDANIA PIERWSZEGO POZWOLENIA NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU / DATA PRZEDŁUŻENIA POZWOLENIA

  15. Data wydania pozwolenia: 23.05.2000.

    Data przedłużenia pozwolenia: 20.05.2005 / 29.06.2006 / 13.12.2007/

  16. ALYOSTAL ZAŁĄCZNIK NR 1

    1. Wyciągi alergenowe pochodzenia roślinnego Chwasty

      641 Alfalfa (Medicago sativa) IC/ml

      664 Mniszek pospolity (Taraxacum vulgare) IC/ml

      623 Komosa biała(Chenopodium album) IC/ml

      673 Nawłoć kanadyjska (Solidago canadensis) IC/ml

      636 Chmiel pospolity (Humulus lupulus) IC/ml

      605 Bylica pospolita (Artemisia vulgaris) IR/ml

      646 Gorczyca czarna (Brassica nigra) IC/ml

      654 Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) IC/ml

      643 Złocień właściwy (Chrysanthemum leucanthemum) IC/ml

      665 Babka zwyczajna (Plantago) IC/ml

      604 Ambrozja (Ambrosia elatior) IR/ml

      625 Kapusta ogrodowa (Brassica oleifera) IC/ml

      710 Solanka kolczysta (Salsola kali) IC/ml

      655 Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) IC/ml

      678 Słonecznik zwyczajny (Helianthus annus) IC/ml

      657 Parietaria lekarska (Parietaria officinalis) IR/ml

      Trawy

      601 Mietlica pospolita (Agrostis vulgaris) IC/ml

      705 Trawa bermudzka (Cynodon dactylon) IR/ml

      627 Kupkówka (Rżniączka) pospolita (Dactylis glomerata) IR/ml

      624 Perz właściwy (pełzający)(Agropyron repens) IC/ml

      630 Kostrzewa łąkowa (Festuca elatior) IC/ml

      658 Wiechlina łąkowa (Poa pratensis) IR/ml

      638 Życica trwała (Lolium perenne) IR/ml

      631 Tomka wonna (Anthoxantum odoratum) IR/ml

      661 Tymotka łąkowa (Brzanka pastewna) (Phleum pratense) IR/ml

      637 Kłosówka wełnista (Holcus latanus) IC/ml

      Zboża

      652 Jęczmień pospolity (Hordeum vulgare) IC/ml

      642 Kukurydza (Zea mays) IC/ml

      610 Owies (Avena sativa) IC/ml

      671 Żyto (Secale cereale) IR/ml

      614 Pszenica (Triticum vulgare) IC/ml

      106 Mąka pszenna IC/ml

      Drzewa

      609 Olcha czarna (Alnus glutinosa) IR/ml

      632 Jesion wyniosły (Fraxinus excelsior) IC/ml

      635 Buk zwyczajny (Fagus sylvatica) IC/ml

      615 Brzoza biała (Betula alba) IR/ml

      620 Kasztan zwyczajny (Castanea vulgaris) IC/ml

      626 Cyprys (Cupressus sempervirens) IC/ml

      675 Bez dziki czarny (Sambucus nigra) IC/ml

      653 Wiąz pospolity polny (Ulmus campestris) IC/ml

      667 Robinia akacjowa (Grochodrzew) (Robinia pseudoacacia) IC/ml

      649 Leszczyna (orzech laskowy) (Corylus avellana) IR/ml

      619 Grab zwyczajny (Carpinus betulus) IR/ml

      644 Kasztanowiec (Aesculus hippocastanum) IC/ml

      634 Jałowiec pospolity (Juniperus communis) IC/ml

      677 Lipa wielkolistna (Tilia platyphyllos) IC/ml

      629 Klon jaworowy (Acer pseudoplatanus) IC/ml

      645 Akacja srebrzysta (Acacia dealbata) IC/ml

      647 Morwa biała (Morus alba) IC/ml

      621 Dąb szypułkowy (Quercus robur) IC/ml

      651 Oliwka europejska (Olea europea) IR/ml

      662 Sosna zwyczajna (Pinus sylvestris) IC/ml

      666 Platan pospolity (Platanus vulgaris) IC/ml

      659 Topola biała (Białodrzew) (Populus alba) IC/ml

      680 Ligustr pospolity (Ligustrum vulgare) IC/ml

      650 Orzech włoski (Juglans regia) IC/ml

      669 Wierzba iwa (Iwa) (Salix caprea) IC/ml

      Latex

      903 Latex (hevae brasiliensis) IR/ml

    2. Wyciągi alergenowe pochodzenia zwierzęcego Zwierzęta

      507 Kot IR/ml

      509 Pies IC/ml

      508 Koza IC/ml

      510 Świnka morska IC/ml

      511 Chomik IC/ml

      516 Koń IC/ml

      512 Królik IC/ml

      505 Wełna owcza IC/ml

      Owady

      301 Karaluch IC/ml

      303 Wołek zbożowy IC/ml

      310 Mucha końska IC/ml

      307 Komar IC/ml

    3. Wyciągi alergenowe roztoczy kurzu domowego

      325 Acarus siro IC/ml

      1. Dermatophagoides farinae IR/ml

      2. Dermatophagoides pteronyssinus IR/ml

      326 Euroglyphus manei IC/ml

      324 Glyciphagus domesticus IC/ml

      1. Lepidoglyphus destructor IC/ml

      2. Tyrophagus putrescentiae IC/ml

    4. Wyciągi alergenowe grzybów (grzyby pleśniowe,drożdże, dermatofity)

      402 Botrytis cinerea IC/ml

      403 Candida albicans IC/ml

      407 Chaetomium globosum IC/ml

      409 Epicoccum IC/ml

      410 Epidermophyton IC/ml

      411 Fusarium IC/ml

      413 Helminthosporium IC/ml

      447 Merulius lacrymans IC/ml

      417 Mucor racemosus IC/ml

      425 Pullularia pullulans IC/ml

      426 Rhizopus nigricans IC/ml

      432 Stemphylium botryosum IC/ml

      435 Trichophyton IC/ml

      405 Trichothecium roseum (cephalothecium) IC/ml

    5. Wyciągi alergenowe pokarmowe Przyprawy i Nasiona

      172 Anyż IC/ml

      180 Liść laurowy IC/ml

      1. Kakao IC/ml

      2. Kawa IC/ml

      1. Kminek IC/ml

      2. Curry IC/ml

      170 Czosnek IC/ml

      181 Słód IC/ml

      140 Musztarda IC/ml

      182 Gałka muszkatołowa IC/ml

      1. Cebula IC/ml

      2. Oliwa IC/ml

      1. Papryka IC/ml

      2. Pieprz IC/ml

      165 Herbata IC/ml

      185 Tymianek IC/ml

      Zboża

      149 Jęczmień IC/ml

      136 Kukurydza IC/ml

      1. Ryż IC/ml

      2. Żyto IC/ml

      105 Pszenica IC/ml

      Produkty mleczne

      133 Mleko (kozie) IC/ml

      Jaja

      1. Jajo (białko) IC/ml

      2. Jajo (żółtko) IC/ml

      3. Jajo (całe) IC/ml

      Warzywa

      101 Karczoch IC/ml

      128 Fasola IC/ml

      112 Marchew IC/ml

      114 Seler IC/ml

      153 Zielony groszek IC/ml

      156 Ziemniak IC/ml

      121 Szpinak IC/ml

      190 Soja IC/ml

      167 Pomidor IC/ml

      Owoce i orzechy

      171 Migdał IC/ml

      155 Jabłko IC/ml

      169 Morela IC/ml

      103 Banan IC/ml

      141 Orzech laskowy IC/ml

      189 Kiwi IC/ml

      117 Cytryna IC/ml

      188 Mango IC/ml

      137 Melon IC/ml

      148 Pomarańcz IC/ml

      187 Owoc Pasji IC/ml

      151 Brzoskwinia IC/ml

      109 Orzech ziemny IC/ml

      123 Truskawka IC/ml

      142 Orzech włoski IC/ml

      Mięso

      158 Kurczak IC/ml

      100 Jagnięcina IC/ml

      157 Wieprzowina IC/ml

      Ryby i Owoce morza

      193 Dorsz IC/ml

      119 Krab IC/ml

      118 Morszczuk IC/ml

      139 Małże IC/ml

      131 Ostrygi IC/ml

      162 Sardynka IC/ml

      120 Krewetki IC/ml

      166 Tuńczyk IC/ml

      138 Witlinek IC/ml

    6. Mieszanki wyciągów alergenowych

    • pokarmowych

      186 Mieszanka 7 zbóż (jęczmień, kukurydza, owies, ryż, żyto, pszenica, mąka pszeniczna) IC/ml

      125 Ryby słodkowodne (karp, okoń, szczupak) IC/ml

    • pochodzenia zwierzęcego

      506 Mieszanina piór (kaczka, gęś, kura) IC/ml

    • pochodzenia roślinnego

      1. chwasty

        719 Mieszanka I - Compositae (Golde rod, Dandelion, Lampourde, Ox-eye-

        daisy) IC/ml

        714 Mieszanka II - Chenopodiaceae (Fat hen, Rough pigweed) IC/ml 706 Mieszanka III - Weed mixtures (Alfalfa, Red clover, Mustard, Nettle,

        Sorrel) IC/ml

      2. trawy

        701 3 trawy - (kupkówka, życica trwała, tymotka łąkowa) IR/ml 688 5 traw - (kupkówka, wiechlina łąkowa, życica trwała, tomka wonna,

        tymotka łąkowa) IR/ml

        689 12 traw - (mietlica pospolita, trawa bermudzka, bromus, kupkówka pospolita, kostrzewa łąkowa, wiechlina łąkowa, trawa owsa, życica trwała,

        tomka wonna, tymotka łąkowa, dziki owies, kłosówka wełnista) IR/ml 690 5 traw/4 zboża - (kupkówka, wiechlina łąkowa, życica trwała, tomka

        wonna, tymotka łąkowa/(jęczmień, kukurydza, owies, pszenica) IR/ml

        687 4 zboża - (jęczmień, kukurydza, owies, pszenica) IR/ml

      3. drzewa

      702 Betulaceae (olcha, brzoza, leszczyna, grab) IR/ml

      696 Fagaceae (buk, kasztan zwyczajny, dąb) IC/ml

      716 Cupressaceae (cyprys, jałowiec) IC/ml

      715 Oleaceae (jesion, oliwka, ligustr) IC/ml

      717 Salicaceae (topola, wierzba) IC/ml

      718 Mieszanina drzew (klon, kasztanowiec, platan, grochodrzew, lipa) IC/ml

    • roztoczy

      350 D. pteronyssinus + D. farinae IR/ml

      330 Roztocze spichrzowe (Acarus siro, Glyciphagus domesticus, Lepidoglyphus destructor, Tyrophagus putrescentiae) IC/ml

    • grzybów

    400 Alternaria (alternata, longipes) IC/ml

    414 Cladosporium (cladosporoides, herbarum) IC/ml

    401 Aspergillus (fumigatus, nidulans, niger) IC/ml

    422 Penicillium (digitatum, expansum, notatum) IC/ml

    445 Mieszanina drożdży (Saccharomyces cerevisiae, minor) IC/ml 446 Mieszanina śnieci zbożowej (Ustilago avenae, tritici, holci, zeae) IC/ml

Reklama: