Spis treści:
- NAZWA PRODUKTU LECZNICZEGO WETERYNARYJNEGO
- SKŁAD JAKOŚCIOWY I ILOŚCIOWY PRODUKTU LECZNICZEGO Substancja czynna:
- POSTAĆ FARMACEUTYCZNA
- SZCZEGÓŁOWE DANE KLINICZNE
- WŁAŚCIWOŚCI FARMAKOLOGICZNE
- SZCZEGÓŁOWE DANE FARMACEUTYCZNE
- NAZWA I ADRES PODMIOTU ODPOWIEDZIALNEGO
- NUMER(-Y) POZWOLENIA NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU
- DATA WYDANIA PIERWSZEGO POZWOLENIA NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU
- DATA OSTATNIEJ AKTUALIZACJI TEKSTU CHARAKTERYSTYKI PRODUKTU LECZNICZEGO
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU LECZNICZEGO WETERYNARYJNEGO
NAZWA PRODUKTU LECZNICZEGO WETERYNARYJNEGO
SKŁAD JAKOŚCIOWY I ILOŚCIOWY PRODUKTU LECZNICZEGO Substancja czynna:
POSTAĆ FARMACEUTYCZNA
SZCZEGÓŁOWE DANE KLINICZNE
Docelowe gatunki zwierząt
Wskazania lecznicze dla poszczególnych docelowych gatunków zwierząt
Przeciwwskazania
Specjalne ostrzeżenia dotyczące stosowania u każdego z docelowych gatunków zwierząt
Specjalne środki ostrożności dotyczące stosowania
Działania niepożądane (częstotliwość i stopień nasilenia)
Interakcje z innymi produktami leczniczymi lub inne rodzaje interakcji
Dawkowanie i droga(i) podawania
dla kur w wieku 0-4 tygodnia 24 g produktu na 100 litrów wody dziennie
dla kur powyżej 4 tygodnia 40 g produktu na 100 litrów wody dziennie
Indyki: 20 mg amoksycyliny na 1 kg masy ciała na dobę (tj. 40 mg produktu/ kg m.c./ dobę) przez 5 kolejnych dni.
Praktyczne dawkowanie dla indyków: 40 g produktu na 100 litrów wody dziennie.
Zaleca się wstępne dokładne wymieszanie wyliczonej dawki w 5-10 litrach wody, a następnie zmieszanie tak sporządzonego roztworu macierzystego z wymaganą ilością wody.
Należy przygotować tylko taką ilość roztworu z produktem leczniczym, jaka zostanie natychmiast zużyta.
Przed podaniem produktu leczniczego zaleca się wstrzymanie podawania wody na minimum dwie godziny (w ciepłe dni) do 4 godzin (w chłodne dni), w celu wzmożenia pragnienia.
W celu uniknięcia nieprawidłowego dawkowania (niedodawkowania) masa ciała leczonych zwierząt powinna być oszacowana jak najdokładniej. Spożycie wody jest uzależnione od stanu klinicznego zwierząt, co należy uwzględnić przy sporządzaniu roztworu leczniczego.
Przedawkowanie (objawy, sposób postępowania przy udzielaniu natychmiastowej pomocy, odtrutki), jeżeli niezbędne
Okres (-y) karencji
WŁAŚCIWOŚCI FARMAKOLOGICZNE
Właściwości farmakodynamiczne
enzymatyczny,
nieprzepuszczalności,
powinowactwa do białek wiążących penicyliny (PBP),
tolerancji.
Obecna sytuacja odnośnie występowania oporności na amoksycylinę różni się zależnie od docelowych gatunków zwierząt oraz gatunków bakterii. Zgodnie z Europejskim badaniem wrażliwości na środki przeciwdrobnoustrojowe, w latach 2010-2012 wrażliwość na amoksycylinę wyglądała następująco:
E. coli izolowana u indyków: 32% oporne, 68% wrażliwe,
E. coli izolowana od indyków i brojlerów: 42% oporne, 58% wrażliwe,
E. coli izolowane od cieląt: 65% oporne, 35% wrażliwe,
E. coli izolowane od cieląt i bydła: 76% oporne, 24% wrażliwe,
Salmonella spp. izolowane od bydła: 52% oporne, 48% wrażliwe (stężenia graniczne: wrażliwe < 4 µg/ml, oporne > 16 µg/ml).
Następujące bakterie uważane są za naturalnie oporne wobec aminopenicylin:
bakterie Gram dodatnie: gronkowce produkujące penicylinazę i niektóre gatunki Bacillus,
bakterie Gram ujemne: niektóre enterobakterie (Klebsiella pneumoniae, Serratia spp., Enterobacter spp., Proteus morgani, Proteus rettgeri, Proteus vulgaris), Pseudomonas aeruginosa, Mycoplasma, Rickettsiae i Chlamydiae.
Właściwości farmakokinetyczne
SZCZEGÓŁOWE DANE FARMACEUTYCZNE
Skład jakościowy substancji pomocniczych
Główne niezgodności farmaceutyczne
Okres ważności
Specjalne środki ostrożności przy przechowywaniu
Rodzaj opakowania bezpośredniego i skład materiałów z których je wykonano
Specjalne środki ostrożności dotyczące unieszkodliwiania nie zużytego produktu leczniczego weterynaryjnego lub odpadów pochodzących z tego produktu
NAZWA I ADRES PODMIOTU ODPOWIEDZIALNEGO
NUMER(-Y) POZWOLENIA NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU
DATA WYDANIA PIERWSZEGO POZWOLENIA NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU
DATA OSTATNIEJ AKTUALIZACJI TEKSTU CHARAKTERYSTYKI PRODUKTU LECZNICZEGO
Vetrimoxin 50, 50 g/100 g, proszek do sporządzania roztworu doustnego dla świń, bydła, kur i indyków
Amoksycylina (w postaci trójwodzianu) 50 g/100 g
Wykaz wszystkich substancji pomocniczych, patrz punkt 6.1.
Proszek do sporządzania roztworu doustnego. Drobny, biały do prawie białego proszek.
Świnia, bydło (cielęta), kura, indyk.
Leczenie zakażeń układu pokarmowego, oddechowego oraz moczowo-płciowego, wywoływanych przez szczepy Escherichia coli, Salmonella spp., Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Clostridium spp. wrażliwe na działanie amoksycyliny. Leczenie nekrotycznego zapalenia jelit u indyków
wywołanego przez bakterie beztlenowe. Leczenie ornitozy u indyków.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na amoksycylinę i inne antybiotyki β-laktamowe. Nie stosować u królików i gryzoni, takich jak chomiki, świnki morskie.
Nie stosować u dorosłych przeżuwaczy i koniowatych.
Brak.
Specjalne środki ostrożności dotyczące stosowania u zwierząt
Zachować ostrożność przy podawaniu zwierzętom z niewydolnością nerek.
Spożycie roztworu leczniczego może być zmienione w wyniku choroby. Jeśli spożycie jest niewystarczające, zwierzęta powinny być leczone parenteralnie.
Udokumentowano wysoki poziom oporności na amoksycylinę pałeczek E. coli izolowanych od gatunków docelowych. W związku z tym produkt powinien być stosowany do leczenia infekcji wywołanych przez te bakterie jedynie po wykonaniu badań lekowrażliwości.
Stosowanie produktu w sposób odbiegający od zaleceń zawartych w charakterystyce produktu
leczniczego weterynaryjnego może sprzyjać selekcji mikroorganizmów opornych na amoksycylinę.
Stosowanie produktu u drobiu powinno być zgodne z rozporządzeniem Komisji (EC) 1177/2006 i odpowiednimi przepisami krajowymi.
Specjalne środki ostrożności dla osób podających produkty lecznicze weterynaryjne zwierzętom Penicyliny i cefalosporyny mogą powodować nadwrażliwość (alergię) po wstrzyknięciu, inhalacji, spożyciu lub kontakcie ze skórą. Nadwrażliwość na penicyliny może prowadzić do reakcji
krzyżowych z cefalosporynami i odwrotnie. Reakcje alergiczne na te substancje mogą być ciężkie. Osoby o znanej nadwrażliwości na penicyliny i cefalosporyny powinny unikać kontaktu z produktem. W czasie przygotowywania i podawania produktu należy zachować ostrożność w celu uniknięcia narażenia: używać rękawic, maski i okularów ochronnych.
W razie kontaktu ze skórą należy zmyć ją wodą. Po użyciu należy umyć ręce.
Jeśli w wyniku kontaktu z produktem pojawią się objawy, takie jak wysypka, należy zwrócić się o pomoc lekarską i pokazać ulotkę lub opakowanie. Obrzęk twarzy, warg lub oczu, a także trudności w oddychaniu wymagają natychmiastowej pomocy medycznej.
Możliwe reakcje nadwrażliwości różnego nasilenia, od pokrzywki do szoku anafilaktycznego. Objawy żołądkowo-jelitowe, głównie u roślinożernych.
4.7. Stosowanie w ciąży, laktacji lub w okresie nieśności
Może być stosowany w okresie ciąży i laktacji.
Bakteriobójczy efekt działania amoksycyliny może ulec znacznemu osłabieniu przy równoczesnym podawaniu antybiotyków bakteriostatycznych np. tetracykliny, sulfonamidy.
Nie podawać jednocześnie z produktami zawierającymi karboksymetylocelulozę, ponieważ może to zwiększyć ryzyko wystąpienia reakcji anafilaktycznej.
Podawać w wodzie do picia lub z pokarmem mlekozastępczym.
Świnie i cielęta: 10 mg amoksycyliny na 1 kg masy ciała raz na 12 godzin (tj. 20 mg produktu/ kg m.c. raz na 12 godzin) przez 5 kolejnych dni.
Kury: 20 mg amoksycyliny na 1 kg masy ciała na dobę (tj. 40 mg produktu/ kg m.c./ dobę) przez 5 kolejnych dni.
Praktyczne dawkowanie dla kur:
Amoksycylina odznacza się bardzo niską toksycznością i przedawkowanie nie powinno prowadzić do powstania objawów zatrucia.
Tkanki jadalne:
Świnie: 7 dni
Bydło: 1 dzień
Kury: 2 dni
Indyki: 3 dni
Nie stosować u kur niosek produkujących jaja przeznaczone do spożycie przez ludzi. Nie stosować u indyczek produkujących jaja przeznaczone do spożycie przez ludzi.
Grupa farmakoterapeutyczna: Leki przeciwbakteryjne do stosowania wewnętrznego. Kod ATCvet: QJ01CA04
Amoksycylina jest bakteriobójczym antybiotykiem β-laktamowym. Mechanizm jej działania polega na hamowaniu syntezy peptydoglikanowej warstwy ściany bakterii, poprzez wiązanie z enzymami, a zwłaszcza transpeptydazami. Dzięki temu amoksycylina zapobiega zakończeniu jednego z etapów syntezy ściany.
Amoksycylina jest antybiotykiem o szerokim spektrum działania obejmującym bakterie Gram- dodatnie, szczególnie Clostridia oraz niektóre bakterie Gram-ujemne.
Jednakże każdy mechanizm zakłócający wiązanie się cząsteczki z enzymami, będzie wpływał na wystąpienie oporności na beta-laktamy.
Dotychczas opisano cztery specyficzne mechanizmy oporności na beta-laktamy:
Po podaniu doustnym biodostępność leku osiąga 80%. W niewielkim stopniu wiąże się z białkami osocza. Amoksycylina ulega szerokiemu i szybkiemu rozprzestrzenianiu się w tkankach organizmu i dobrze ukrwionych narządach. Szczególnie warte podkreślenia jest powinowactwo do płuc.
Amoksycylina jest metabolizowana w niewielkim stopniu. Wydalana jest głównie w formie aktywnej do moczu.
Sodu węglan bezwodny Disodu edetynian
Krzemionka koloidalna bezwodna Sodu cytrynian
Nieznane.
Okres ważności produktu leczniczego weterynaryjnego zapakowanego do sprzedaży: 4 lata. Okres ważności po pierwszym otwarciu opakowania bezpośredniego: 2 miesiące.
Okres ważności po rekonstytucji zgodnie z instrukcją: 12 godzin.
Przechowywać w temperaturze 15 – 25ºC.
Saszetki wielowarstwowe z polietylenu (PLD), aluminium i papieru o pojemności 100 g.
Pojemnik z polietylenu z wielowarstwową nakrętką i miarką polietylenową o pojemności 1 kg. Niektóre wielkości opakowań mogą nie być dostępne w obrocie.
Niewykorzystany produkt leczniczy weterynaryjny lub jego odpady należy unieszkodliwić w sposób zgodny z obowiązującymi przepisami.
Ceva Sante Animale
Zone Industrielle La Ballastiere 33500 Libourne
Francja
1761/07
/ DATA PRZEDŁUŻENIA TERMINU WAŻNOŚCI POZWOLENIA NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU
16.10.2007 r., 01.10.2012 r.
ZAKAZ SPRZEDAŻY, DOSTAWY I/LUB STOSOWANIA
Nie dotyczy.