Reklama:

liszaj twardzinowy - prośba o pomoc (5457)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
26-07-2010, 09:20:04

Witam wszystkich!! półtora roku temu miałm ten sam problem co Wy też liszaj pomogły mi bardzo naświetlania w Bytomiu po nich krótki okres smarowania bephantenem i maśćią z wit a i koniec a męczyłam się sterydami i innymi maściami 2 lata wcześniej, depresje i inne taż przechodziłam to normalne przy tej chorobie teraz tylko profilaktycznie staram się nie moczyć w wanne z piankami tylko prysznic, majty bawełniane tyko i wyłącznie, nie używam żadnych wkładek absolutnie i spokój radość życia wróciła. nie wiem skąd sie to u mnie wzieło ale poszło więc sie ciesze pisałam kiedyś na tym forum i często je jeszcze czytam ale chcę Wam dać nadzieje że można się tego pozbyć bo mi wtedy pamiętam taka nadzieja była bardzo potrzebna!!Pozdrawiam i dużo zdrowia życze.
Alabama
gość
09-08-2010, 19:55:08

Do pana z przedostatniego posta: nie mam doswiadczenia z leczeniem tej choroby u mezczyzn, bo jestem kobieta, ale prosze przeczytac wczesniejsze posty, bo dawno temu byl post od mezczyzny, ktory podzielil sie pozytywnymi doswiaczeniami, warto do niego dotrzec. Pozdrawiam, Beata
gość
11-08-2010, 20:59:53

Do Alabamy:)
Chciałabym wiedzieć skąd ma Pani pewność, że to koniec liszaja, a nie tylko cofnięcie się choroby. Czy robiła Pani ponownie wycinek?
gość
11-08-2010, 21:00:07

Do Alabamy:)
Chciałabym wiedzieć skąd ma Pani pewność, że to koniec liszaja, a nie tylko cofnięcie się choroby. Czy robiła Pani ponownie wycinek?
gość
13-08-2010, 05:08:11

Tak robiłam wycinek 3 miesiące po zakończeniu naświetlań i wynik był poprawny tz. brak komórek chorobowych ale moja droga wiem że to kiedyś może powrócić skoro raz się przypętało wiec póki co badania kontrolne co pół roku i tak jak pisałam staram się uważać na wszystko bo wiem że lepiej zapobiegać niż potem leczyć. A okres leczenia nie należy do miłych.
Pozdrawiam. Alabama.
gość
17-08-2010, 13:49:42

Do Alabamy

Gratuluje i dziekuje, ze sie podzielilas ta informacja! Tez leczylam sie w Bytomiu, ale wynik byl w polowie pomyslny (iszaj byl ogniskowo). Czy masci, o ktorych wspominasz, sa na recepte? Masc w vit. A. pewnie robiona, prawda?
Co do stylu zycia - dodam jeszcze, ze trzeba sie oszczedzac (zwlaszcza jesli chodzi o stres), choc trudno to realizowac w praktyce.

Pozdrawiam i oby tak dalej!
Beata
gość
26-08-2010, 18:09:23

Czytam już któryś dzień wcześniejsze wypowiedzi i nurtuje mnie jedna sprawa. Od pół roku męczę się ze zmianą w okolicach krocza. Moja pani doktor postawiła diagnozę że to lsa. Wycinek brzmiał: nie wyklucza lsa. Według mnie to trochę niejasne. Moja zmiana to jakby blaszka o kolorze czerwonym, boląca. Czy zmiany w lsa mają kolor czerwony? Jak czytam wszystkie wypowiedzi to wydaje mi sie że mają kolor biały. Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek podpowiedź. I jeszcze jedno. Czy ktoś zna dermatologa który zna się dobrze na lsa i przyjmuje gdzieś w blisko Wrocławia?
Początkująca
26-08-2010, 18:36:16

Witam Cie z podopnym problemem, ale to chyba jednak nie to.
Masz racje ze to musi byc biale.
Bylam u dermatologa i pokazala mi fotki w specjalistycznej literaturze i tam rzeczywiscie byla otoka biala, prawie jak liszaj- na okolo i okolo odbytu-taka ósemka.
Moze inny ginekolog?
Nalezaloby pokazac te zmiane innemu lekarzowi.
Zycze powodzenia.
Acha ja nie robilam wycinka-bo sie nie zgodzilam
kazalam leczyc sie po prostu tak jak by to bylo to, czyli liszaj twardzinowy zanikowy.
Pa
Początkująca
06-09-2010, 16:46:59

Witam,

Mam również podobny problem, z którym męczę się już 7 lat (dodam że mam 24 lata). Czy któraś z Was zna dobrego lekarza z Wrocławia lub okolic, który zna się na rzeczy i potrafi pomóc?

pozdrawiam Was kochane, razem pokonamy wszystko :)
gość
23-09-2010, 23:37:00

czaki 2010-08-26 20:36:16 Witam Cie z podopnym problemem, ale to chyba jednak nie to.
Masz racje ze to musi byc biale.
Bylam u dermatologa i pokazala mi fotki w specjalistycznej literaturze i tam rzeczywiscie byla otoka biala, prawie jak liszaj- na okolo i okolo odbytu-taka ósemka.
Moze inny ginekolog?
Nalezaloby pokazac te zmiane innemu lekarzowi.
Zycze powodzenia.
Acha ja nie robilam wycinka-bo sie nie zgodzilam
kazalam leczyc sie po prostu tak jak by to bylo to, czyli liszaj twardzinowy zanikowy.
Pa

Są dwa rodzaje liszaja, z tego co się dowiedziałam od dr Darmas - odmiana biaława i właśnie krwisto czerwona, polecam zrobić wycinek, choć mnie nic w życiu tak nie bolało, jak wycinek, w którym nie czekają aż zacznie działać znieczulenie. Proście, żeby czekali, a nie wycinali od razu, bo to gorsze od porodu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: