Reklama:

liszaj twardzinowy - prośba o pomoc (5460)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
05-09-2022, 15:45:18

Gość 2022-09-05 12:52:02
Cześć. Mam pytanie do dziewczyn które miały robione zabiegi fotodynamika, powiedzcie proszę na jak długo utrzymywał wam się efekt. Bo pomimo kuracji sterydem raz na jakiś czas muszę się posmarować bo dziadostwo wraca i swedzi
Cześć:)
Fotodynamika jeszcze nie próbowałam. Zaczęłam osocze, jestem po pierwszym zabiegu. Zaraz po było dobrze. Jestem równocześnie na sterydzie więc on troszkę robi pod górę w wyglądzie błony śluzowej. Zobaczę jak odłożę steryd i przejdę na samo osocze z laserem CO2. Ratuję się jak mogę;)
gość
05-09-2022, 21:26:38

Gość 2022-08-29 23:36:04
Witajcie przez przypadek znalazłam to forum leczę się od 12 roku życia na liszaj twardzinowy zanikowy u dr Kozak-Darmas w Bytomiu aktualne mam 22 lata i jestem w 26 tygodniu ciąży doktor zawszę mi mówił że przy tej chorobie poród tylko przez cesarskie cięcie teraz przy wizycie umywa ręce i twierdzi że stan jest taki że można rodzić naturalnie i ona nie ma przesłanek do wypisania skierowania na cesarkę i że o tym może decydować tylko lekarz prowadzący. Strasznie się boje co to będzie czy wszystko się zrośnie ponieważ przez chorobę nie mam już warg sromowych mniejszych stąd moje pytanie czy są tutaj jakieś kobietki które rodziły z tą chorobą i jak to u nich wyglądało???
Jestem z podkarpacia może znacie jakiś lekarzy którzy bliżej przyjmują bo jednak jest kawałek jechać do Pani doktor a już boję się jeździć wysoko w ciąży
Hej! Ja rodziłam z LS naturalnie, jakichś większych problemów nie było, fakt zostałam pocięta i trochę popekalam, ale być może temu, ze mojemu dziecku zachciało się wyjść z ręka przodująca ; ) co do gojenia rany, to większych problemów nie było. Fakt trochę swedzialo, ale nie aż tak mocno : ) ginekolog nie widział u mnie żadnych przeciwwskazań do porodu naturalnego. Jakakolwiek decyzje odnośnie porodu podejmiesz trzymam kciuki żeby wszystko poszło dobrze : )
Początkująca
05-09-2022, 21:30:26

Hej! Odzywam się po osoczu i laserze, powiem tak, ze jest ok. Swędzenia praktycznie nie ma, skóra tez się poprawiła. Póki co miałam dwa zabiegi. Biorę tez codziennie wit E 400mg, piascledine i smaruje robiona maścią wit A, E, bodajże gliceryna i woda (pewna składu nie jestem). Clobederm stosowałam 3 mce wg zaleceń. Efekty są fajne, kolorki trochę powróciły, swędzenia nie ma, zaniki? Hmm sama nie wiem, chyba stoją w miejscu, ale to będę jeszcze obserwować.
K.
gość
06-09-2022, 13:00:19

Czy liszaj twardzinowy jest uleczalny jak wygląda leczenie na, penisie
gość
06-09-2022, 21:20:52

Hej, leczę się już bardzo długo (ponad 30 lat) z różnymi skutkami, ale potrafi być czasem przez długi czas ok. Sterydy odradzam, bo choć uciszają pieczenie etc., to prowokują zanik, przynajmniej u mnie. Dwa razy przechodziłam fototerapię i działała na parę lat. Stosuję regularnie protopic i ovestin oraz dostępne tabletki na wzmocnienie flory (np. trivagin). Polecam lubrykanty z środkami na wzmocnienie flory. Ovestinem masuję zaniki i lekko naciągam naskórek - kiedyś mi to poradziła ginekolożka na blizny po cięciu przy porodzie i zadziałało (skóra się ładnie naciągnęła). Polecam też zastosować co pewien czas dietę Dąbrowskiej. Ważne, żeby była dobra przemiana materii. Przy (powracających) napadach pieczenia i swędzenia zawsze zimny prysznic i protopic. I uwaga: seks może być fajny, nie stresujcie się zanikami, ważne, żeby zachować elastyczność naskórka (tu też fajnie działają lubrykanty). Powodzenia!
gość
07-09-2022, 04:30:18

Co z zanikiem jego śladu pojawia sei nie pojawia
gość
08-09-2022, 17:25:38

Cześć, mam 54 lata cieszę się że was znalazłam tu na forum.Dzięki temu sporo juz się dowiedziałam.Ja od dwóch trzech lat wiedziałam ze coś jest nie tak, ale kazdy z lekarzy zwalał to na … a to po menopauzie, przejdzie, niestety uporczywy ból wewnątrz, pieczenie, swędzenie, ranki , zaognione
W lipcu pobrane wycinki 5 i diagnoza liszaj
Proponują mi Dermovat 0,5
Bede jeszcze konsultowala u innego lekarza
Pozdrawiam i życzę sobie i Wam cierpliwosci i mniej bólu
gość
08-09-2022, 17:49:25

Kochane dziewczyny
Czy sądzicie, że jakaś dieta lub może produkty zaostrzają chorobę?
gość
09-09-2022, 03:56:36

Gość 2022-09-06 23:20:52
Hej, leczę się już bardzo długo (ponad 30 lat) z różnymi skutkami, ale potrafi być czasem przez długi czas ok. Sterydy odradzam, bo choć uciszają pieczenie etc., to prowokują zanik, przynajmniej u mnie. Dwa razy przechodziłam fototerapię i działała na parę lat. Stosuję regularnie protopic i ovestin oraz dostępne tabletki na wzmocnienie flory (np. trivagin). Polecam lubrykanty z środkami na wzmocnienie flory. Ovestinem masuję zaniki i lekko naciągam naskórek - kiedyś mi to poradziła ginekolożka na blizny po cięciu przy porodzie i zadziałało (skóra się ładnie naciągnęła). Polecam też zastosować co pewien czas dietę Dąbrowskiej. Ważne, żeby była dobra przemiana materii. Przy (powracających) napadach pieczenia i swędzenia zawsze zimny prysznic i protopic. I uwaga: seks może być fajny, nie stresujcie się zanikami, ważne, żeby zachować elastyczność naskórka (tu też fajnie działają lubrykanty). Powodzenia!
Dziękuję za pocieszający wpis. ☺️ Proszę napisz co masz na myśli pisząc fototerapia? Fakt kończę leczenie sterydem i wszystko mam tam zmarniale...
gość
10-09-2022, 21:38:56

Miałam na myśli terapię fotodynamiczną

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: