W sklepach znajduje się bardzo duża ilość przeróżnych odmian ryżu. Większość z nas je biały ryż warto jednak zastanowić się, który jest najzdrowszy dla naszego organizmu.
Na podstawie przeprowadzonych badań i obserwacji jednoznacznie wykazano, że najzdrowszą odmianą ryżu jest bowiem ryż dziki, który jest także najciemniejszy. Co ważne wspomaga on proces trawienia, ma niski indeks glikemiczny (zalecany jest do spożywania cukrzykom) i zawiera około cztery razy więcej błonnika niż ryż biały. Niestety nie jest on zalecany osobom, które mają problemy z trawieniem bądź układem pokarmowym. Warto tutaj wspomnieć także o ryżu brązowym, który stanowi źródło cennych witamin tj. K, B1, B6, E, cynk, potas, magnez i fosfor. Jest także źródłem żelaza oraz wapnia i ryboflawin.
Jeśli już decydujemy się na spożywanie ryżu warto zainwestować w ten, który jest dla nas zdrowy.