Reklama:

Pacjenci skarzą się Rzecznikowi Praw Obywatelskich na jedzenie w szpitalach

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Pacjenci skarzą się Rzecznikowi Praw Obywatelskich na jedzenie w szpitalach

Shutterstock

Starsza pacjenta w szpitalu

Pacjenci skarżą się Rzecznikowi Praw Obywatelskich na jedzenie w polskich szpitalach: jest niedobre, jest go czasem za mało, chorzy dostają je trzy razy dziennie, a nie pięć razy. Obiady są zimne, a plastikowymi sztućcami nie każdy chory może się posługiwać. W efekcie chorzy muszą liczyć na dożywianie i pomoc bliskich, a przecież nie do każdego codziennie przychodzą krewni i przyjaciele.

Reklama:

Jest to spowodowane tym, że żywienie pacjentów jest finansowane z kontraktów NFZ. Dzięki oszczędzaniu na nim można więcej przeznaczyć na samo leczenie. Dlatego szpitale ograniczają wysokość stawek żywieniowych, a także wprowadzają oszczędnościowe rozwiązania organizacyjne zlecając usługi podmiotom zewnętrznym.

- Żywienie pacjentów jest jednak integralną częścią procesu leczniczego i towarzyszy procedurom medycznym – przypomina Rzecznik Praw Obywatelskich.

Nie ulega wątpliwości, że jedzenie w szpitalach jest bardzo ważne, bowiem ma bezpośredni wpływ na leczenie i rekonwalescencje pacjenta. Niewłaściwe żywienie może powodować wystąpienie powikłań (zatrucie pokarmowe, niedożywienie, zakażenie wewnątrzszpitalne) wydłużając okres pobytu w szpitalu. Organizacja żywienia pacjentów powinna być zatem analizowana, koordynowana i nadzorowana przez kierowników szpitali oraz lekarzy odpowiedzialnych za proces leczenia.

Przyjrzyjmy się więc jak wygląda dieta w polskich szpitalach i porównajmy ją do diety w innych krajach Europy i Świata.

W Polsce na obiad możemy otrzymać posiłek składający się z ziemniaków, marchewki, brukselek i kawałka mięsa w sosie. Śniadanie, czyli najważniejszy posiłek w diecie każdego człowieka nie wygląda niestety zbyt ciekawie. Pacjenci mogą liczyć na kromkę chleba, masło oraz mielonkę.

W Australii posiłek składa się z kilku dań, jako główne – tagine (czyli marokański gulasz) z jagnięciny. Do tego: ziemniaki, kukurydza i brokuły oraz kanapki i zupa.

W Niemczech możemy spróbować lokalnej kuchni. Na obiad dostaniemy sznycel, szpecle i sałatę oraz kawałek ciasta.

We Francji posiłek nie może obejść się bez bagietki, oprócz tego możemy zjeść np. sałatkę z wędzonym łososiem oraz kurczaka z kabaczkiem i ciasto na deser.

Nie pozostaje nic, jak tylko czekać na decyzję Ministra Zdrowia i tego jak się odniesie do całej sprawy.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Zdrowie

gość
Jak wyleczyć łuszczyce skóry głowy domowymi sposobami
Jak w temacie, dziewczyny jak wyleczyć łuszczycę domowymi sposobami? Mam wrażenie, ze z dnia na dzień u mnie jest coraz gorzej.
gość
Zmniejszona ochota na seks
Jestem kilka lat w związku małżeńskim. O ile kiedyś praktycznie nie wychodziliśmy przez cały weekend z łóżka o tyle teraz coraz rzadziej dochodzi do zbliżeń. Czy to wynik zmniejszonego apetytu na sex...
gość
Żel poprawiający doznania s eksualne
Próbowaliśmy wiele. Pytam się tutaj głównie o żel zwiekszający doznania. Niestety ale te rozgrzewające zupełnie mi nie przypadły do gustu. Pieką. Co polecicie?
gość
Tabletki na powiększenie piersi
Pytanie kieruję do osób, które takie tabletki brały i mogą opisać doświadczenia. Jakie brałyscie i ujaki był efekt? Zastanawia mnie czy tabletki, które są reklamowane dzialają i czy może być jakiś ef...
gość
EBK korekcja laserowa
Hej, Ostatnio dużo słyszałam o korekcji laserowej metodą EBK, czy może ktoś mi powiedzieć czym się różni ta metoda, że tyle ludzi ją chwali ?
Reklama:
Reklama: