Reklama:

Polacy jedzą mięso średnio nawet sześć razy w tygodniu. Konsumpcja wzrasta w święta i przy grillu

27-03-2023,
MondayNews

Ten tekst przeczytasz w 6 min.

Polacy jedzą mięso średnio nawet sześć razy w tygodniu. Konsumpcja wzrasta w święta i przy grillu

shutterstock

Grillowane mięso

Mięso wciąż stanowi ważną pozycję w menu Polaków. Prawie czterech na dziesięciu badanych sięga po nie zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu. Co trzecia osoba robi to nawet 4-6 razy w tym czasie. Na co dzień rodacy wybierają drób i wieprzowinę, ale ważne miejsca na liście zakupowej zajmują też ryby i owoce morza. Z kolei wołowina plasuje się wysoko w kategorii mięs jadanych od czasu do czasu. Natomiast dziczyzna i jagnięcina są rzadko wybierane przez konsumentów. Takie wnioski płyną z ogólnopolskiego badania Kantar Polska i Grupy BLIX, przeprowadzonego na próbie blisko 1,8 tys. konsumentów.

Reklama: