Stożek rogówki to niezwykle rzadka wada, która prowadzi do znacznego uszkodzenia wzroku, niekiedy kończąc się ślepotą.
Choroba, prowadząc do znacznych zmian rogówki w szybkim stopniu prowadzi do utraty ostrości widzenia, a co za tym idzie, znacznego pogorszenia jakości życia i funkcjonowania w społeczeństwie.
Naukowcy z Narodowego Instytutu Oka z USA od lat szukają specyfików, które pomogłyby zredukować negatywne objawy choroby lub pomóc w regeneracji uszkodzonej rogówki.
Idąc śladem badań rozpoczętych już w 1998 roku, postanowiono sprawdzić, czy związki flawonoidowe, znane ze swoich dobroczynnych właściwości pomogą zmniejszyć przykre dla chorych dolegliwości.
Okazuje się, że zastosowanie mieszanki związków flawonoidowych w znacznym stopniu ogranicza nieprzyjemne skutki uboczne choroby- zaczerwienienie oczu, łzawienie, puchnięcie powiek.
Czyżby kolejnym krokiem było opracowanie skutecznej mieszanki flawonoidowej, która będzie pomagała cierpiącym na stożek?