Anemia – niedokrwistość, polega na występowaniu w krwi niewystarczającej ilości hemoglobiny i/lub czerwonych krwinek. Skutkuje to m.in. osłabieniem, bladością, omdleniami. Niewiele osób jednak wie, że anemia może być spowodowana celiakią – reakcją autoimmunologiczną na gluten, która powoduje że organizm nie w pełni przyswaja substancje odżywcze.
Anemia – objawy to zmęczenie, osłabienie i wypadanie włosów
Anemia najczęściej objawia się zmęczeniem i osłabieniem organizmu, które nie ustępuje nawet po odpoczynku czy urlopie. Mogą pojawić się kołatanie serca czy omdlenia, a także niskie ciśnienie. Niedokrwistość powoduje również spadek koncentracji i problemy z pamięcią, słabą kondycję fizyczną (zadyszka pojawia się nawet po bardzo krótkim biegu), złe samopoczucie i skłonności do depresji.
Oprócz objawów związanych z samopoczuciem, pojawiają się też takie, które można zauważyć we własnym wyglądzie. Skóra staje się blada, sucha i szorstka, również wargi i błony śluzowe tracą swoją charakterystyczną czerwień. Co więcej, wypadają także włosy, które są suche i łamliwe.
Celiakia a anemia – dlaczego te choroby się łączą?
Anemia może być jedną z chorób współtowarzyszących celiakii. Pojawia się bowiem z powodu nieodpowiedniej ilości składników odżywczych w organizmie – niedobory mogą być natomiast związane z nietolerancją glutenu. Dlaczego? Spożywanie glutenu przy celiakii sprawia, że jelita reagują na niego w niewłaściwy sposób – dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych.
Organizm może być więc niedożywiony – pojawiają się niedobory witamin i minerałów, w tym tych odpowiedzialnych za pojawienie się anemii, czyli żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12, miedzi.
fot. shutterstock
Celiakia a anemia – konieczna jest dieta bezglutenowa
W przypadku współwystępowania celiakii i anemii suplementacja żelazem, kwasem foliowym i innymi witaminami nie przyniesie żadnego skutku. Dotyczy to również spożywania potraw bogatych w te elementy. Jelita nie będą po prostu w stanie wchłonąć witamin w żadnej formie.
Przy współistnieniu tych dwóch chorób należy wyeliminować gluten do zera – jest to jedyny sposób, by odbudować uszkodzone jelita i zacząć na nowo wchłaniać substancje odżywcze potrzebne do odżywienia organizmu. Celiakii nie da się wyleczyć, dlatego dieta bezglutenowa musi być stosowana przez całe życie. Umożliwi to uzupełnienie niedoborów i uniknięcie innych konsekwencji zdrowotnych, a także poprawi jakość życia.