Rola żywienia w prewencji wielu chorób jest niepodważalna – ma zasadnicze znaczenie w kontekście wielu schorzeń, w tym chorób cywilizacyjnych. Także łagodne zaburzenia funkcji poznawczych, których skutkiem może być rozwój schorzeń otępiennych, mogą być redukowane poprzez dietę na skutek spożywania określonego rodzaju składników pokarmowych. Wielu specjalistów mówi w tym temacie o kofeinie, żeń-szeniu, miłorzębie japońskim, wiataminach czy kwasach omega-3, jednak na dzisiaj nie ma badań potwierdzających jednoznacznie ich skuteczność.
Miłorząb japoński
Poza pozytywnym wpływem miłorzębu japońskiego na układ sercowo-naczyniowy zauważa się jego pozytywny wpływ na redukcję szumów usznych czy bóle mięśniowe po wysiłku. Ponadto ma swoje zastosowanie w sytuacjach, gdy celem jest poprawa pamięci. Liczne i długotrwałe obserwacje pacjentów z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi nie potwierdziły do końca jednoznacznie protekcyjnego wpływu miłorzębu na układ nerwowy, jednak w niektórych przypadkach zauważa się znacząca poprawę [1].
Witaminy i kwasy omega-3
Wyniki dotyczące badań nad działaniem witamin na pamięć, koncentrację i funkcje poznawcze (zarówno w przypadku witamin A, jak i B) nie potwierdziły jednoznacznie ich pozytywnego oddziaływania. Poprawę funkcji poznawczych zauważa się w sytuacji podania tych witamin wraz z kwasem foliowym oraz kobalaminą. W kontekście witamin znaczne zaburzenia funkcji poznawczych obserwowane są u osób, u których stwierdza się niedobór witaminy D, choć jej suplementowanie nie przyniosło oczekiwanych efektów.
W przypadku wielonienasyconych kwasów tłuszczowych mają one bardzo duże znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu człowieka, stanowiąc budulec błon komórkowych. Odpowiadają za funkcje i prawidłowy rozwój układu nerwowego. W przypadku osób z łagodnymi zaburzeniami otępiennymi suplementacja kwasami omega-3 wykazała poprawę pamięci i uwagi – stałe przyjmowanie natomiast działa w sposób protekcyjny oraz łagodzi stany, takie jak depresja[1].