Reklama:

Matcha czyni cuda, czyli o fenomenie zielonej herbaty w proszku

Zofia Matuszczyk

Ten tekst przeczytasz w 4 min.

Matcha czyni cuda, czyli o fenomenie zielonej herbaty w proszku

Shutterstock

Herbata

Tajemniczy zielony proszek, który zyskał ostatnio bardzo na popularności, to matcha. Pije się latte, herbaty, koktajle, smoothie, shoty z matchą i dodaje się ją do różnych potraw. Czym właściwie jest i dlaczego warto jej spróbować? Odpowiedź, jak zwykle, poniżej.

Reklama:

Jak przyrządzić matcha tea latte?

Potrzebować będziemy:

1 łyżeczkę matchy

50 ml gorącej (nie wrzącej) wody

200 ml ciepłego, spienionego mleka

opcjonalnie: cukier trzcinowy, ksylitol, miód lub inny słodzik

  1. Zalewamy matche wodą i mieszamy, najlepiej urządzeniem do spieniania mleka. Jeśli używamy cukru lub innego słodzika, możemy go dodać, gdy matcha się rozpuści.

  2. Dolewamy ciepłego, spienionego mleka.

Podsumowanie

Matchę więc warto pić i jeść. Może ona być dobrym zamiennikiem dla naszej codziennej kawy czy też po prostu dobrym dodatkiem do posiłku. Warto się przekonać do jej smaku i cieszyć się benefitami zdrowotnymi płynącymi ze spożywania tej substancji.