Reklama:

Salmonella - jak groźna jest ta bakteria?

Ten tekst przeczytasz w 4 min.

Salmonella - jak groźna jest ta bakteria?

Panthermedia

Bakteria

Często słyszy się w mediach o wycofaniu jakiegoś produktu spożywczego ze sklepów z powodu wykrycia salmonelli czy zatruciach tą bakterią w szkołach, przedszkolach czy na koloniach. Czym jest ta bakteria, jak dochodzi do zakażenia i jak bardzo jest ona groźna dla naszego organizmu?

Reklama:

Salmonella jest to rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Istnieje ponad 2500 szczepów bakterii Salmonella. Większość z nich wywołuje u człowieka groźne dolegliwości. Pałeczki salmonelli dostają się do organizmu poprzez zanieczyszczone produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego (najczęściej są to produkty mięsne, mleko oraz jajka) w sposób bezpośredni lub pośredni. Salmonella jest także przenoszona poprzez bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami lub ludźmi albo środowiskiem zanieczyszczonym fekaliami.

Jak dochodzi do zakażenia pałeczkami salmonelli?

Bakterie z rodzaju Salmonella są średniej wielkości, Gram-ujemnymi pałeczkami, które nie wytwarzają zarodników, ale mają zdolność przeżywania wewnątrz zakażonych komórek, ponadto nie są niszczone przez zamrożenie. Bakterie te bytują zarówno u ludzi, jak i u zwierząt, wywołując różne postacie kliniczne chorób.

W Polsce bakterie Salmonella enterica są odpowiedzialne za większość zatruć pokarmowych. Znajdują się one głównie w mięsie, drobiu, jajkach, rybach, produktach mlecznych, a nawet w sokach owocowych. Skażona żywność nie różni się niczym od zdrowej. Do zakażenia naszego układu trawiennego wystarczy ok. 20 bakterii.  

Bakterie w sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) mogą żyć poza organizmem żywym nawet przez kilka miesięcy. Przemysłowa hodowla drobiu i przetwórstwo żywności przyczyniły się w ostatnich latach do wzrostu zachorowań na salmonellozę na całym świecie.

fot. panthermedia

Objawy zatrucia salmonellą

Objawy zatrucia najczęściej występują od 6 do 72 godzin po spożyciu zanieczyszczonego pokarmu. Choroba objawia się najczęściej wodnistą biegunką, bólami brzucha, mdłościami i wymiotami. Zaburzeniom tym często towarzyszy gorączka (do 39°C), bóle głowy, dreszcze i ogólne rozbicie organizmu. Może się również pojawić krew w kale.

Objawy najczęściej ustępują po 2–3 dniach, ale wyzdrowienie następuje po 7 dniach. O rozpoznaniu decyduje dodatni wynik posiewu z krwi i stolca. Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy i mogą zarażać otoczenie.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Choroby dziecka

Ból brzucha
Mój syn ma 5lat ma wymioty nie częste ,ból brzucha co może być powodem.
Chcemy poznać Twoją opinię!
Cześć! 🌟 Chcielibyśmy jako Redakcja Serwisu poznać Twoją opinię na temat tworzonych przez nas treści: newsów, porad i artykułów pochodzących spod pióra lekarzy, a także copywriterów medycznych. ...
Pieluchy jedno czy wielorazowe?
Masz małe dziecko, które wymaga jeszcze asysty pieluszki? Świetnie! Powiedz, z jakiego rodzaju pieluch korzystasz i dlaczego. Czy jednorazowe to wygoda i oszczędność czasu? A może aspekt ekologic...
leczenie torbieli włosowej
Cześć! Potrzebuję Waszej pomocy w kwestii [url=http://vhcenter.pl/zabieg-laserowy-silac]leczenia torbieli włosowej[/url]. Czy ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami lub zna skuteczne metody l...
Zaparcia, słaby apetyt
Witam. Opiszę po krótce problemy,z którymi boryka się moja 2- letnia córka. Otóż od 3 miesięcy córeczka na problemy z zaparciami, które nawracają regularnie co 2-3 tygodnie podczas których pojawia si...
Badanie czynników krzepnięcia krwi u dziecka
Witam serdecznie, w dniu dzisiejszym wykonaliśmy badanie u syna lat 7: inr oraz aptt (po wczorajszym krwawieniu z nosa). Wyniki poszczególnych czynników wynoszą odpowiednio: - inr 1,09 (norma d...
Reklama:
Reklama: