Reklama:

Salmonella - jak groźna jest ta bakteria?

Ten tekst przeczytasz w 4 min.

Salmonella - jak groźna jest ta bakteria?

Panthermedia

Bakteria

Często słyszy się w mediach o wycofaniu jakiegoś produktu spożywczego ze sklepów z powodu wykrycia salmonelli czy zatruciach tą bakterią w szkołach, przedszkolach czy na koloniach. Czym jest ta bakteria, jak dochodzi do zakażenia i jak bardzo jest ona groźna dla naszego organizmu?

Reklama:

Salmonella jest to rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Istnieje ponad 2500 szczepów bakterii Salmonella. Większość z nich wywołuje u człowieka groźne dolegliwości. Pałeczki salmonelli dostają się do organizmu poprzez zanieczyszczone produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego (najczęściej są to produkty mięsne, mleko oraz jajka) w sposób bezpośredni lub pośredni. Salmonella jest także przenoszona poprzez bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami lub ludźmi albo środowiskiem zanieczyszczonym fekaliami.

Jak dochodzi do zakażenia pałeczkami salmonelli?

Bakterie z rodzaju Salmonella są średniej wielkości, Gram-ujemnymi pałeczkami, które nie wytwarzają zarodników, ale mają zdolność przeżywania wewnątrz zakażonych komórek, ponadto nie są niszczone przez zamrożenie. Bakterie te bytują zarówno u ludzi, jak i u zwierząt, wywołując różne postacie kliniczne chorób.

W Polsce bakterie Salmonella enterica są odpowiedzialne za większość zatruć pokarmowych. Znajdują się one głównie w mięsie, drobiu, jajkach, rybach, produktach mlecznych, a nawet w sokach owocowych. Skażona żywność nie różni się niczym od zdrowej. Do zakażenia naszego układu trawiennego wystarczy ok. 20 bakterii.  

Bakterie w sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) mogą żyć poza organizmem żywym nawet przez kilka miesięcy. Przemysłowa hodowla drobiu i przetwórstwo żywności przyczyniły się w ostatnich latach do wzrostu zachorowań na salmonellozę na całym świecie.

fot. panthermedia

Objawy zatrucia salmonellą

Objawy zatrucia najczęściej występują od 6 do 72 godzin po spożyciu zanieczyszczonego pokarmu. Choroba objawia się najczęściej wodnistą biegunką, bólami brzucha, mdłościami i wymiotami. Zaburzeniom tym często towarzyszy gorączka (do 39°C), bóle głowy, dreszcze i ogólne rozbicie organizmu. Może się również pojawić krew w kale.

Objawy najczęściej ustępują po 2–3 dniach, ale wyzdrowienie następuje po 7 dniach. O rozpoznaniu decyduje dodatni wynik posiewu z krwi i stolca. Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy i mogą zarażać otoczenie.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Choroby dziecka

gość
Wysokie Ige
Dzień dobry Od kwietnia walczymy z choroba córki. Zaczęło się od bolu brzucha wymiotów biegunek i przelewaniu w brzuchu, powtarzalo się to raz/dwa razy w miesiącu po wymiotowach ból ustawał. Z krwi w...
gość
Pneumocystoza - grzybicze zapalenie płuc
Witajcie. Córka (3 miesiące) w połowie kwietnia trafiła do szpitala z powodu nasilającego się kaszlu i bezskutecznego leczenia inhalacjami. Diagnoza.. Pneumocystoza. Badania USG płuc nic nie wykazał...
Jak skutecznie zapobiegać atopowemu zapaleniu skóry u dziecka?
Cześć Forumowicze! Jakie praktyki i strategie stosujecie, aby zadbać o mikroflorę Waszych dzieci? Czy macie jakieś sprawdzone metody lub strategie, które pomagają w zapobieganiu atopowego zapa...
Czy znasz i stosujesz 4 Lacti Baby?
Wybór suplementu dla niemowlaka to odpowiedzialna decyzja. Czy macie doświadczenie z produktem 4 Lacti Baby. Może ktoś z Was już z niego korzystał lub słyszał o nim od innych rodziców? 4 Lact...
Kinaza kreatynowa, CK, izoenzym MB.
Witam, w maju ubiegłego roku gdy córka miała 3 miesiące trafiłyśmy do szpitala z zapaleniem płuc, w badaniach krwi podwyższone Alat, Aspat do kontroli w poradni. Pediatra w sierpniu zleciła zbadanie ...
gość
Klacid
Mój syn (7lat), poręcza zażywania Klacidu miał straszne bóle brzucha . Najbardziej nasiliły się jakoś w 5-6 dobie. Antybiotyk postawił Go na nogi dosłownie w ciągu 2 dni , natomiast teraz walczymy z ...
Reklama:
Reklama: