Reklama:

Wegańskie życie

Ten tekst przeczytasz w 7 min.

Wegańskie życie

PantherMedia

Warzywa

Coraz większa popularność ekologicznego stylu życia oraz bycia fit rozpowszechnia ideę zdrowego odżywiania. Wraz z tą ideą podnosi się popularność diet, które przynoszą lepsze efekty zdrowotne. Jedną z takich idei jest weganizm, rozumiany nie tylko jako dieta pozbawiona produktów odzwierzęcych, ale również styl życia. Jak każda dieta weganizm, by był bezpieczny, musi być odpowiednio zbilansowany i dostosowany do potrzeb organizmu. Dotychczas nie stwierdzono przeciwskazań do stosowania tego typu diety, a wręcz wskazano na jej profilaktyczne działanie w niektórych schorzeniach.

Reklama:

Stereotypy

Powszechnie istnieje przekonanie, że dieta wegańska jest nudna i monotonna. Wielu wegan, na pewno nie raz spotyka się z pytaniem: „Co ty jesz?”. Większość osób, które nie znają specyfiki tej diety, uznaje, że spożywa się na niej kiełki i sałatę, jednak przedstawicie społeczności wegańskiej mogą śmiało potwierdzić, że jest to przekonanie mylne. Ten rodzaj diety wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso, ryby, mleko oraz jaja. Produkty można przyrządzić w dowolny sposób - gotować, piec, smażyć, marynować, kisić lub też spożywać na surowo. Poza tym weganizm nie wyklucza w diecie słodkości ani też odrobiny alkoholu (co oczywiście nie jest wskazane w żadnej, zdrowej diecie). Dieta roślinna jest zazwyczaj barwna, kolorowa a w dodatku, bardziej przemyślana. By odpowiednio zbilansować posiłki, każdy weganin musi posiadać elementarną wiedzę, a co za tym idzie, posiłki przyrządzane są „z głową”, a świadomość tego co w zasadzie jemy jest dużo większa niż w przypadku tradycyjnej kuchni.

Taniej czy drożej?

Kolejnym aspektem diety wegańskiej jest również wywodzące się ze stereotypów przekonanie, że dieta wegańska jest dużo droższa od tradycyjnej. Oczywiście każda dieta może być droższa lub tańsza, w zależności od zasobności portfela samego zainteresowanego. I tak samo jak w „normalnej” diecie, nie spożywamy wielu produktów z powodu ich zbyt wysokiej ceny, tak i w weganizmie nie musimy tego robić.
Ponadto warto również zwrócić uwagę na fakt, że cena wielokrotnie kojarzona jest z jakością danego produktu, toteż równie dobrze znana nam jest sytuacja, kiedy prowadząc dietę nie wykluczającą żadnych produktów, zastanawiamy się który produkt wybrać. W kontekście weganizmu, faktem jest, że gotowe produkty wegańskie faktycznie są dość drogie jednak kiedy przygotowanie potraw weźmiemy na swoje barki, może się okazać, że nasz portfel tylko na tym zyska. Dla przykładu można podać ceny strączków, które są spożywane w diecie wegańskiej, i tak za kilogram ciecierzycy zapłacimy od 7 do 12 zł, soi od 5 do 12 zł, soczewicy od 6 do 9 zł a groch kupimy nawet za 3 do 4 zł.

A co z odpornością?

Podstawą tego, by nasz organizm prawidłowo funkcjonował, jest odpowiednie jego odżywienie. Dieta jest więc podstawowym czynnikiem odpowiedzialnym za naszą odporność, stąd też ważne jest by była odpowiednio zbilansowana i zróżnicowana.

Najważniejsze dla naszej odporności jest to, by dieta była racjonalna i pełnowartościowa. Muszą być zachowane odpowiednie proporcje pomiędzy spożywanymi białkami, tłuszczami i węglowodanami oraz składnikami mineralnymi i witaminami. Poza tym należy pamiętać o odpowiedniej kaloryczności diety, w zależności od zapotrzebowania naszego organizmu.

 


fot. panthermedia

Przede wszystkim więc wiedza na temat spożywanych produktów powinna być motorem naszych wyborów. W przypadku wegan, wiedza ta zazwyczaj jest dużo większa a wybór produktów bardziej świadomy i przemyślany. Warzywa, owoce, zioła i inne rośliny spożywane w diecie wegańskiej, mają swoje właściwości i dostarczają naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Właściwe jej dobranie i zbilansowanie są podstawą do prawidłowego funkcjonowania organizmu. [1]

Stanowisko naukowe

Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne oraz dietetycy z Kanady, wydali opinię, w której określone zostało stanowisko, względem diet wegetariańskiej oraz wegańskiej.
Jak wynika z powyższej, odpowiednio zaplanowane diety wegańskie oraz wegetariańskie, są zdrowe, spełniają wymogi dotyczące odpowiedniego zapotrzebowania naszego organizmu jak również pomagają w profilaktyce oraz leczeniu niektórych schorzeń. Jak zauważono wzrasta coraz bardziej zainteresowanie tego typu dietami, jak również coraz więcej produktów na naszych półkach sklepowych dostosowuje się do tych potrzeb. Ponadto zauważa się tendencje do powstawania restauracji i lokali, gdzie serwowane są dania wegetariańskie lub wegańskie.

Zgodnie z podanym stanowiskiem, nie ma przeciwskazań do stosowania diety wegańskiej na żadnym etapie rozwoju, jak również w okresie ciąży czy laktacji. Zarówno dieta wegańska jak i wegetariańska niesie za sobą wiele korzyści, takich jak dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości tłuszczów nasyconych, niższy poziom cholesterolu, wyższy poziom błonnika, magnezu, potasu, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy. Wśród wegan zauważa się również niższą zapadalność na choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, raka prostaty i okrężnicy. Jeśli jednak ktoś wyraża zainteresowanie przejściem na dietę wegańską, powinien skorzystać z porady dietetyka, by otrzymać fachową informację na temat odpowiedniego doboru produktów w diecie. [4]

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Styl życia

gość
Problem ze spadkiem libido
Mam problemy z libido. Zastanawiam się czy moze mieć to związek z nadciśnieniem na jakie choruję? Staram się lekami regulować ciśnienie, ale wiadomo, ze czasami tak się zdenerwuję, że ciśnienie mi po...
Reklama:
Reklama: