Pacjenci skarżą się Rzecznikowi Praw Obywatelskich na jedzenie w polskich szpitalach: jest niedobre, jest go czasem za mało, chorzy dostają je trzy razy dziennie, a nie pięć razy. Obiady są zimne, a...
Choć zbliża się ono ku końcowi – jego smak może towarzyszyć nam przez cały rok. Lato, bo to o nim mowa, pełne jest ulotnych, owocowych chwil. Można raczyć się ich smakiem w okresie letnim jak i...
Wątroba zaliczana jest do wielofunkcyjnych gruczołów i obecna jest u wszystkich kręgowców. Stanowi część przewodu pokarmowego. W jej budowie wyróżniamy cztery płaty: prawy, lewy, czworoboczny oraz...
85% Polaków nie zauważa różnicy pomiędzy smakiem masła i margaryny na kanapkach1 - wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach”. Celem badania było sprawdzenie...
Celiakia może ujawnić się pod wpływem wielu różnych czynników, np. w czasie ciąży. Stanowi wtedy realne zagrożenie dla matki oraz jej dziecka. Jest ono związane z niedoborami pokarmowymi, do których...
Niemal wszyscy wiemy, jak dużą rolę w sporcie, także tym amatorskim, odgrywa dieta. Co ciekawe jednak, w powszechnym przekonaniu umiejętny dobór produktów spożywczych wpływa jedynie na naszą formę...
Duszność wysiłkowa, kaszel, świszczący oddech czy ogólne osłabienie, to tylko kilka dolegliwości spowodowanych przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP). Niestety przez brak aktywności fizycznej...
Jest niewiele większy od winogrona, bogaty w witaminy C i E, niskokaloryczny, a do tego ma cienką i jadalną skórkę – minikiwi to z całą pewnością owoc wart spróbowania!
W okresie wiosennym i letnim jesteśmy bardziej narażeni na ukąszenia przez owady. Istnieją środki medyczne, które mogą nas przed nimi ustrzec, lecz nie zawsze są skuteczne. Warto więc wiedzieć jak...
Gorące, parne lata sprzyjają zakładaniu w naszych domach klimatyzacji. Każdy z nas lubi jadąc autem włączyć podmuch świeżego powietrza, który umili nam długą drogę lub relaksować się w chłodnym...
Etykieta to dla konsumenta główne źródło informacji o produkcie. Warto więc mieć świadomość, jakie informacje powinny się znaleźć na opakowaniu produktu spożywczego, a także umieć odróżnić od siebie...
W dzisiejszych czasach mało kto odżywia się zdrowo i dostarcza swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Wszelkiego rodzaju niedobory makroelementów, powstają właśnie w wyniku...
Cały czas poszukiwane są nowe inhibitory kwasów tejchojowych bakterii Gram - dodatnich. Najnowsze doniesienie mówi o odkryciu związków o nazwie Tarocin A oraz B (Merck Research Laboratories w New...
Stożek rogówki to niezwykle rzadka wada, która prowadzi do znacznego uszkodzenia wzroku, niekiedy kończąc się ślepotą.
Popularne na forum
Przysłowia o wiosennej pogodzie nie są ani trochę przesadzone. Wiosna to dla wielu osób najpiekniejszy miesiąc w roku. Nie daj sie jednak zwieść pierwszym promykom słońca! Poznaj kilka rad, jak nie...
Eko, bio, super zdrowe- takie reklamy często biją nas po oczach w sklepach. Ceny produktów bio często są dwukrotnie wyższe niż ich „normalnych” odpowiedników. Czy faktycznie zdrowe rośliny, dają...
„Bez glutaminianu sodu”, „glutaminian to zło”- znasz te hasła? Czy glutaminian sodu faktycznie jest tak zły, jak przedstawiają go producenci żywności? Poniżej, fakty i mity na temat glutaminianu.
Zdarza Ci się w biegu popić lekarstwo herbatą lub kawą? Może zjadasz lekarstwa „na pusty żołądek”? Naukowcy alarmują, że co trzeci Pacjent bagatelizuje kwestię interakcji, jakie może wywołać nie...
Reklamy bombardują nas informacjami, dotyczącymi zbawiennego wpływu steroli i stanoli roślinnych, na obniżanie cholesterolu. Czy rzeczywiście,tego typu związki obniżają stężenie cholesterolu do tego...
Wynik badania PAPP-A informuje o prawdopodobieństwie wystąpienia u dziecka zespołu wad wrodzonych np. zespołu Downa. Gdy jest nieprawidłowy, czyli takie prawdopodobieństwo jest podwyższone, przyszła...