Są choroby, które występują niezwykle rzadko, a ich pojawienie się u Pacjenta wzbudza ogromne zainteresowanie środowiska medycznego. Taką chorobą jest właśnie trimetyloanimuria, znana jako zespół...
Problemy z pamięcią i koncentracją są nie tylko skutkiem atakującej choroby. Stres, zła dieta, brak ćwiczeń umysłowych również przyczyniają się do pojawienia się problemów z pamięcią. Jak sobie...
Żurek, faszerowane jajka, biała kiełbasa czy pasztety - to tylko niektóre z potraw wielkanocnych, jakich nie zabraknie na większości polskich stołów w czasie zbliżających się świąt. Spożycie ich w...
Oczyszczenie organizmu z wolnych rodników nie tylko chroni go przed przedwczesnym starzeniem się, zwiększa także szansę na poczęcie dziecka. Ginekolodzy coraz częściej zalecają antyoksydację jako...
Światowe Zgromadzenie Zdrowia, organ plenarny WHO, wyznaczyło specjalne dni w roku, podczas których organizacja stara się zwrócić szczególną uwagę społeczeństw na wybrane problemy zdrowotne.
W marcu rozpoczęła się kolejna, VI już odsłona kampanii edukacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku” – programu realizowanego przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. Celem akcji jest...
W ciągu całego życia nasz mózg traci niezliczoną liczbę neuronów – im jesteśmy starsi, tym tendencja ta się nasila i obumiera ich coraz więcej. To zupełnie normalne zjawisko, jednak czy zawsze...
Komórki macierzyste od dawna cieszą się ogromną popularnością w różnych dziedzinach medycyny. Posiadają one zdolności nie tylko do różnicowania się w wyspecjalizowane komórki ale także zdolność do...
W dniu 6 marca 2017 roku w Senacie RP odbyła się konferencja „Epidemia otyłości – wyzwania dla Europy Środkowo-Wschodniej. Pacjenci, lekarze, system”. Dotyczyła ona zmian zwyczajów żywieniowych,...
Pod koniec lutego 2017 roku w Ministerstwie Zdrowia odbyła się konferencja prasowa, na której wiceminister zdrowia Marek Tombarkiewicz przekazał informacje o XXXII liście refundacyjnej, która zaczęła...
Odpowiednia dieta stanowi istotny element zdrowego stylu życia. Jaką rolę odgrywają w niej tłuszcze? Które warto spożywać, a których unikać? Wyjaśniają to eksperci kampanii „Poznaj się na...
Obecnie tłusty czwartek kojarzy się z pączkami, faworkami i innymi słodkimi przekąskami. Dawniej na stołach pojawiało się mięso, słonina, boczek. Podstawowa zasada brzmiała „im tłuściej tym lepiej” -...
Ludzki organizm posiada ogromny potencjał regeneracyjny. Składa się z szeroko wyspecjalizowanych komórek, które tworzą tkanki, a następnie narządy. W sytuacji gdy dochodzi do ich uszkodzenia posiada...
Sezon zachorowań na grypę w pełni. Zmienna pogoda, kontakt z chorymi w centrach handlowych czy komunikacji miejskiej sprzyja szybkiemu zarażeniu się grypą. Czy można włączyć do swojej diety...
Popularne na forum
Zdecydowana większość z nas przynajmniej raz w życiu słyszała o Światowej Organizacji Zdrowia, w skrócie znanej jako WHO (World Health Organization), ale tak w zasadzie to czemu ona służy i co...
Pole elektromagnetyczne jest obecne w życiu człowieka, odkąd pojawił się na ziemi, gdyż występuje ono w środowisku. Rozwój technologii sprawił, że powstało wiele sztucznych źródeł PEM, których...
Przeciętny człowiek składa się w 60% z wody, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu - praca każdego organu (m.in. mięśnie, nerki, płuca, serce), uwarunkowana jest od obecności...
Zgodnie z ustawą z dnia 12 maja 2011 r. o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych pacjent może wnioskować o wydanie tańszego zamiennika...
Minister zdrowia Konstanty Radziwiłł przedstawił premier Beacie Szydło projekt ustawy dotyczącej likwidacji Narodowego Funduszu Zdrowia od 1 stycznia 2018 roku.
Cukrzyca jest bardzo często spotykaną, podstępną chorobą, która dotyka nie tylko kobiety ale także mężczyzn i dzieci. Początkowe badania dotyczące rozwoju tej choroby skoncentrowano na skupiskach...