Oznakowanie produktów spożywczych podlega regulacjom prawnym, które zapewniają bezpieczeństwo żywności i żywienia, a konsumentom jej świadomy wybór. Które informacje muszą znaleźć się na etykiecie obowiązkowo, a których umieszczać nie można? Co etykieta mówi o zawartości tłuszczu i czy może zawierać dane o izomerach trans? Na te pytania odpowiada ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach” dr hab. n. farm. Hanna Mojska, z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ).
Jakie informacje muszą znaleźć się na etykiecie obowiązkowo?
Czytając etykiety możesz dowiedzieć się: Ile waży dany produkt? Co dokładnie zawiera? Jaka jest jego wartość odżywcza? Kto i gdzie go wyprodukował?
Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) na etykiecie produktu muszą znaleźć się następujące informacje:
- Nazwa żywności;
- Wykaz składników (zawartość składników obecnych w produkcie w chwili jego wytwarzania, podana w kolejności malejącej);
- Wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie (powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (Alergeny));
- Ilość określonych składników lub kategorii składników;
- Ilość netto żywności;
- Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia;
- Warunki przechowywania;
- Nazwa i adres producenta;
- Kraj pochodzenia (jeśli brak takiej informacji mógłby wprowadzać w błąd, co do rzeczywistego kraju pochodzenia produktu);
- Instrukcja użycia (w przypadku, gdy jej brak może utrudnić odpowiednie użycie danego środka spożywczego).
Do obowiązkowych danych o wartości odżywczej produktu zaliczamy wartość energetyczną, ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. Dodatkowe informacje na temat ilości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych, mogą, ale nie muszą być podawane przez producenta. Taki sam status prawny posiadają dane na temat alkoholi wielowodorotlenowych, skrobi, błonnika oraz 14 witamin i 13 składników mineralnych – mówi ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach” dr hab. n. farm. Hanna Mojska z IŻŻ.
fot. panthermedia
Warto dodać, że wszystkie informacje podawane na etykiecie produktu spożywczego powinny być rzetelne, jasne i łatwe do zrozumienia dla konsumenta.