Zapraszamy do zapoznania się z kampanią edukacyjną „Choroba to nie wyrok” wydawnictwa Medical Media Solutions, której jesteśmy Partnerem. Publikacja ukazała się 30 listopada wraz z dziennikiem...
Problem odleżyn dotyczy głównie chorych unieruchomionych, spędzających większą część dnia w jednej pozycji. W grupie ryzyka znajdują się pacjenci oddziałów intensywnej terapii, ortopedycznych, z...
Już dziś premiera książki Andrei Hutton "Boska bez włoska", opowiadającej o tym jak radzić sobie z chorobą nowotworową.
Zapraszamy do zapoznania się z 5. edycją ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej "Pokonać Raka”, która staruje już dziś w dzienniku Rzeczpospolita. Hasło kampanii brzmi: „Buduj swoją odporność”.
Nazywam się Jolanta Węgrzyn. Jestem mamą osiemnastoletniego chłopca Krzysia. Mieszkamy w Grojcu koło Oświęcimia. Mój syn urodził się z naczyniakiem jamistym twarzy, języka i wargi dolnej. Syn w...
Wydawnictwo Medical Media Solutions zaprasza do zapoznania się z kolejną edycją kampanii „Pokonać Raka”. Projekt ukazał się 24 lutego wraz z dziennikiem „Rzeczpospolita”.
Produkty zbożowe powinny stanowić podstawę każdego dobrze zbilansowanego posiłku. Dlaczego więc pacjenci onkologiczni powinni szczególnie zwrócić uwagę na tą grupę produktów spożywczych?
Badania naukowe dowodzą, że pomarańczowy barwnik znajdujący się między innymi w rabarbarze, może być wykorzystywany do walki z rakiem.
Warzywa są doskonałym, naturalnym produktem spożywczym, który wspomaga organizm w wartościowe witaminy oraz minerały podczas choroby onkologicznej. Poniżej warzywa, które powinny znaleźć się w...
Zarówno owoce jak i warzywa bogate są w cenne związki chroniące przed rozwojem choroby nowotworowej, jak i takie, które wspomagają organizm w trakcie leczenia.
Ostatnie doniesienie wskazują, że zdrowa i dobrze zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna pozwalają osobom leczonym w przeszłości z powodu chorób nowotworowych uzyskać lepszą kondycją zarówno...
Wydawnictwo Medical Media Solutions zaprasza do zapoznania się z kolejną edycją kampanii "Pokonać Raka". Publikacja ukaże się 15 października wraz z dziennikiem Rzeczpospolita. Jej celem jest...
W pierwszej części artykułu dedykowanego pomocy socjalnej pacjentowi z chorobą nowotworową poruszone zostały kwestie związane z otrzymywaniem świadczeń z ubezpieczenia społecznego ZUS. W dzisiejszym...
W czasie choroby bardzo często zmieniają się możliwości chorego związane z wykonywaniem pracy zawodowej, dodatkowo dochodzą koszty związane z dojazdem do placówki leczniczej (poradnia, szpital) oraz...
Popularne na forum
Wiele substancji o charakterze rakotwórczym można uniknąć, jednak nie wszystkie. W chwili obecnej istnieją sposoby, aby znacznie ograniczyć ich oddziaływanie na organizm człowieka. Dzięki takiej...
Kapusta kiszona, ser żółty, jogurty, zakwas- to właśnie te produkty najczęściej poddawane są fermentacji mlekowej, czyli do ich produkcji wykorzystuje się naturalne bakterie kwasu mlekowego. Bakterie...
Odpowiedni dobór składników spożywczych podczas przygotowywania codziennych posiłków może mieć kluczową rolę w prewencji chorób nowotworowych. Posiłki, aby dostarczały związków chroniących przed...
Kwasy fenolowe, to roślinne metabolity wtórne, występujące przeważnie w wierzchniej warstwie roślin. Wśród tej grupy można wyróżnić kwas kawowy, ferulowy oraz elagowy. Kwas kawowy, jak sama nazwa...
Witamina C znajduje się w bardzo wielu produktach żywnościowych. Po raz pierwszy w 1971 roku udowodniono, że jest silnym środkiem antynowotworowym. Dieta, która obfituję w witaminę C zmniejsza ryzyko...
Glukozynolany to metabolity roślin z rodziny krzyżowych (złożone między innymi z glukozy i siarki) . Najczęściej występujące glukozynolany w warzywach kapustnych to: synigryna, glukonapina,...