Nieprawidłowy sposób odżywiania, ubogi w pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce, a obfitujący w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego wpływa niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu....
Według Głównego Urzędu Statystycznego, w raporcie o rozwoju demograficznym Polski do 2014 roku umieralność z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego zmniejszyła się. Pomimo to w 2013 roku...
Napadu paniki możemy doświadczyć wszędzie. Pojawia się on nagle bez jakiejkolwiek konkretnej przyczyny. Pacjent nie jest w stanie przewidzieć kiedy do niego dojdzie i nie wie jak sobie z nim...
Cebula (Allium cepa L.) należy do rodziny amarylkowatych, wywodzi się z Azji Środkowej. Znana jest od 3000 lat p.n.e. Właściwości lecznicze cebuli znane są od stuleci. Zapobiega przeziębieniom,...
Soja należy do roślin z rodziny babkowatych. Obecnie zidentyfikowano 16 gatunków, jednak najbardziej znana jest soja warzywna (Glycine max). Uprawiana jest głównie w południowo-wschodniej Azji,...
Awokado, smaczliwka wywodzi się z Ameryki Środkowej. Owoce są cennym źródłem min.: witaminy B2, B6, E, C oraz potasu. Ze względu na zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wpływają na poziom...
Włókno pokarmowe jest węglowodanem złożonym. Błonnik podzieli się na rozpuszczalny w wodzie (pektyny, gumy, śluzy roślinne, niektóre hemicelulozy) oraz nie rozpuszczalny w wodzie (celuloza, niektóre...
Fermentowane produkty mleczne są źródłem składników pokarmowych o wysokiej wartości odżywczej. Wyróżniają się zawartością białka o wysokiej wartości biologicznej, zbilansowanym składzie...
Betaina i betacyjany należą do bioaktywnych, organicznych związków chemicznych. W dużej ilości występują w burakach ćwikłowych. Odpowiadają za czerwono-fioletową barwę warzyw.
Grejpfrut zaliczany jest do owoców niskokalorycznych, jest źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz kwasu galakturonowego. Kwas galakturonowy należy do kwasów uronowych, jest składnikiem...
Choroba Takayasu nazywana inaczej chorobą bez tętna, to schorzenie, którego istotą jest stan zapalny , najczęściej obejmujący ścianę aorty i jej odgałęzienia oraz tętnice wieńcowe i nerkowe....
Choroby układu krążenia i naczyń krwionośnych, w XX wieku, stały się ogromnym wyzwaniem dla medycyny ze względu na szybki wzrost zgonów, których były przyczyną.
U osoby chorej na serce, obok wywiadu i badania przedmiotowego, niezwykle istotne jest badanie EKG.
Pisatcje zaliczane są do orzechów z rodziny nanerczowatych. Ze względu wysoką zawartość witamin i związków mineralnych oraz fitoskładników uznawane są za niezwykle ważne źródło mikroelementów.
Popularne na forum
Zaburzenia nerwicowe, są coraz częściej występującym rodzajem zaburzeń psychicznych. Dotykają one także kobiet oraz mężczyzn. Nerwice obejmują problemy z zachowaniem, emocjami oraz ich kontrolą.
Badanie metodą Holtera, wykonywane jest przez cała dobę (24-godziny), w celu rejestracji czynności naszego mięśnia sercowego. Wykonywane jest ono na zlecenia lekarza-kardiologa. Pozwala ono na...
Próby stymulacji serca towarzyszą historii medycyny od bardzo dawna. Opierają się na wiedzy, iż włókna mięśnia poprzecznie prążkowanego reagują skurczem na bodziec jakim jest impuls prądu...
Sytuacja, w której naczynia krwionośne w stopach, udach czy nogach ulegają częściowemu lub całkowitemu zwężeniu nazywana jest chorobą naczyń obwodowych. Zwężenie w naczyniach uniemożliwia swobodny...
Nie wszyscy wiedzą, iż naczynia krwionośne mogą także zostać zajęte przez zmiany nowotworowe.
O zaburzeniach wzwodu można mówić, gdy brak lub niewystarczająca erekcja powoduje niemożność odbycia satysfakcjonującego stosunku płciowego. Zaburzenia te występują u 25-30% 65-latków, ale mogą...