Na zachowanie homeostazy układu sercowo-naczyniowego wpływają składniki mineralne: potas, magnez, wapń.
Prawidłowo zbilansowana dieta w profilaktyce chorób układu krążenia jest istotnym elementem prewencji. Jej celem jest m.in. utrzymanie prawidłowej masy ciała w przedziale BMI 20-24,99 kg/m2,...
Odpowiednio zbilansowana dieta w zapobieganiu chorobom układu krążenia powinna być dostosowana wartością energetyczną i zawartością składników odżywczych do: wieku, płci, stanu fizjologicznego i...
Witaminy z grupy B są szeroką grupą organicznych związków, do których należą: tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (PP, B3), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), biotyna (B7), kwas foliowy...
Pod pojęciem żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej kryje się zakrzepica żył głębokich oraz zatorowość płucna. Niezmiernie ważna jest profilaktyka, zapobiegająca zakrzepicy, która może mieć groźne dla...
Nieprawidłowy sposób odżywiania, ubogi w pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce, a obfitujący w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego wpływa niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu....
Według Głównego Urzędu Statystycznego, w raporcie o rozwoju demograficznym Polski do 2014 roku umieralność z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego zmniejszyła się. Pomimo to w 2013 roku...
Napadu paniki możemy doświadczyć wszędzie. Pojawia się on nagle bez jakiejkolwiek konkretnej przyczyny. Pacjent nie jest w stanie przewidzieć kiedy do niego dojdzie i nie wie jak sobie z nim...
Soja należy do roślin z rodziny babkowatych. Obecnie zidentyfikowano 16 gatunków, jednak najbardziej znana jest soja warzywna (Glycine max). Uprawiana jest głównie w południowo-wschodniej Azji,...
Cebula (Allium cepa L.) należy do rodziny amarylkowatych, wywodzi się z Azji Środkowej. Znana jest od 3000 lat p.n.e. Właściwości lecznicze cebuli znane są od stuleci. Zapobiega przeziębieniom,...
Włókno pokarmowe jest węglowodanem złożonym. Błonnik podzieli się na rozpuszczalny w wodzie (pektyny, gumy, śluzy roślinne, niektóre hemicelulozy) oraz nie rozpuszczalny w wodzie (celuloza, niektóre...
Awokado, smaczliwka wywodzi się z Ameryki Środkowej. Owoce są cennym źródłem min.: witaminy B2, B6, E, C oraz potasu. Ze względu na zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wpływają na poziom...
Betaina i betacyjany należą do bioaktywnych, organicznych związków chemicznych. W dużej ilości występują w burakach ćwikłowych. Odpowiadają za czerwono-fioletową barwę warzyw.
Fermentowane produkty mleczne są źródłem składników pokarmowych o wysokiej wartości odżywczej. Wyróżniają się zawartością białka o wysokiej wartości biologicznej, zbilansowanym składzie...
Popularne na forum
Choroby układu krążenia i naczyń krwionośnych, w XX wieku, stały się ogromnym wyzwaniem dla medycyny ze względu na szybki wzrost zgonów, których były przyczyną.
U osoby chorej na serce, obok wywiadu i badania przedmiotowego, niezwykle istotne jest badanie EKG.
Pisatcje zaliczane są do orzechów z rodziny nanerczowatych. Ze względu wysoką zawartość witamin i związków mineralnych oraz fitoskładników uznawane są za niezwykle ważne źródło mikroelementów.
Hiperkaliemia (hiperpotasemia) oznacza podwyższony poziom potasu (powyżej 5,5 mmol/l) we krwi.
Nerwica serca, opisywana jest przez pacjentów, jako odczuwanie w klatce piersiowej bólu, któremu towarzyszy niepokój, lękliwość, kołatanie serca, ucisk w klatce piersiowej, duszności oraz zawroty...
Sytuacja, w której naczynia krwionośne w stopach, udach czy nogach ulegają częściowemu lub całkowitemu zwężeniu nazywana jest chorobą naczyń obwodowych. Zwężenie w naczyniach uniemożliwia swobodny...